Avrupa Birliği’ne (AB) yapılan vize başvurularında Türkiye ve Çin ilk sırada yer alıyor. AB Göç ve İçişleri Komiseri tarafından açıklanan 2023 istatistiklerine göre geçen yıl her iki ülkeden de 1’er milyon vize başvurusu yapıldı.  Diğer taraftan vize serbestisi konusunda yaşanan tıkanıklık ve vize kolaylığı sürecinin tam ve etkin bir biçimde başlamamış olması vatandaşların sorunlarının uzun süre daha devam edebileceği olasılığını artırıyor. Bu çıkmazı aşmak için yürütülen görüşmelerde dün bir adım daha atıldı. Ankara’da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Avrupa Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi bir araya geldi.

En fazla Schengen vize başvurusu Türkiye’den yapılıyor
AB ülkelerine yapılan Schengen vize başvuruları, başvuru yapan kişilerin ülkelerindeki nüfus ile karşılaştırıldığında, Türkiye açık ara en çok Schengen başvurusunda bulunan ülke konumunda. 

2022’de 700 bin civarında olan başvuru sayısının sadece bir senede yüzde 30 kadar artmış olması Türkiye’den AB’ye dönük ilginin ne kadar arttığını gösteren somut bir istatistik olarak görülüyor.

Avusturya'da her 4 kişiden 1‘i psikolojik sorun yaşıyor Avusturya'da her 4 kişiden 1‘i psikolojik sorun yaşıyor

Aynı istatistikler, Türkiye’den yapılan vize başvurularının yüzde 16,1’inin reddedildiğini gösteriyor. Bu oran, AB’nin genel olarak üçüncü ülke vatandaşlarının yaptığı başvurulara verdiği ret oranıyla dengeli. Ancak Türk vatandaşlarının randevu süresinin çok uzun olması ve vizelerin kısa dönemli ve tek girişli olacak şekilde verilmesi sorunun asıl kaynağını oluşturuyor.

Türkiye’den başvurular çoğunlukla Almanya, İspanya, İtalya gibi ülkelere yapılıyor ve randevu almak için vatandaşların aylarca beklemeleri gerekiyor. 

İkili görüşmeler devam ediyor
BBC Türkçe’nin haberine göre Türkiye ve Avrupa Birliği (AB), ikili ilişkilerin en çıkmaz sorunlarından birine dönüşen Schengen vizesi konusunda görüşmeleri sürdürüyor. Bu konudaki son görüşme dün Ankara’da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Avrupa Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi arasında gerçekleşti.

Ankara’da dün temaslarda bulunan AB Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi’nin Türk muhataplarından en çok duyduğu şikayet vize serbestisi ve vize kolaylığı sürecinin tam olarak başlamaması  oldu.

Varhelyi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmelerde bulundu.

Dışişleri Bakanı Fidan, dünkü basın toplantısında sorunun çözümü için “vize kolaylığı” ve “vize serbestisi” başlıkları altında iki aşamalı çalışıldığını vurguladı ve AB ve üye ülkelerle çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Türk vatandaşlarının Schengen bölgesine vizesiz seyahat etmesini içeren vize serbestisi, 2013’ten bu yana gündemde olan bir konu. Ancak Türk hükümetinin gerekli 72 kriterden son 6 tanesini yerine getirmemesi nedeniyle tamamlanmamış bir süreç.

Dışişleri Bakanı Fidan dünkü açıklamasında Türkiye’nin amacının vize serbestisi için geri kalan kriterlerle ilgili düzenlemeleri tamamlamak ve AB ile bu konuda müzakereye tam anlamıyla başlamak olduğunu vurguladı.

Bu sürecin başlaması için Terörle Mücadele Yasası'nın yanı sıra Kişisel Verilerin Korunması Yasası ve kurumunun AB standartlarına uyumlaştırılması, Kıbrıs Cumhuriyeti dahil tüm üye ülkelerle adli işbirliğinin gerçekleştirilmesi, EUROPOL ile operasyonel işbirliği anlaşmasının imzalanması ve Avrupa Konseyi’nin GRECO (Yolsuzluğa Karşı Ülkeler Grubu) tavsiyelerinin yaşama geçirilmesi adımlarının atılması gerekiyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş