Son yıllarda cafeler, ulaşım araçları ve havalimanları gibi kamuya açık alanlarda telefonların şarj edilebildiği USB bağlantı noktaları veya USB girişlerinin sayısı arttı. Özellikle havaalanları ve trenlerde sıklıkla kullanılır hale geldi. Ancak bu bağlantı noktalarını kullanmanın tehlikeli olduğunu biliyor muydunuz? 

Şarj noktaları aslında siber suçluların sıklıkla telefonunuza sızmak için kullandığı yerlerin başında geliyor. Bu tür siber suçlar yeni değil. Ancak Amerikan Federal Soruşturma Bürosu, FBI sosyal medya hesabından resmi bir uyarı yayınlayarak USB bağlantı noktalarının asla kullanılmaması gerektiğini duyurdu.

Perşembe günü yayınlanan FBI paylaşımında “Havaalanları, oteller veya alışveriş merkezlerindeki ücretsiz şarj istasyonlarını kullanmaktan kaçının. Kötü niyetli kişiler, cihazlara zararlı yazılım ve izleme yazılımı yüklemek için halka açık USB portlarını kullanmanın yollarını bulmuş durumdalar. Kendi şarj cihazınızı ve USB kablonuzu taşıyın ve bunun yerine bir elektrik prizini kullanın.” uyarısında bulunuldu.

Telefonunuzdan Malware yüklenebilir veya veri çalınabilir
USB bağlantı noktaları, siber suçlular tarafından, örneğin telefonunuza 'kötü amaçlı yazılım (malware) yüklemek veya telefonunuzdan veri çalmak üzere ayarlanabilir. Uzmanlar bir USB bağlantı noktası ile veri aktarılabileceğini belirtiyor.

Peki trende veya havaalanında telefonunuzun şarjı biterse ne yapabilirsiniz? Bu konuda uzmanların önerileri şu şekilde:

Juice jacking koruyucu satın almak
Virüslü bir USB şarj istasyonunu kullanan kişileri ve bağlı cihazları tehlikeye atmak için kullanılan bir siber güvenlik istismarı olan Juice jacking sisteminde, bir mobil cihazın güç kaynağının, bağlı cihazın verileri senkronize etmek için kullandığı aynı USB kablosundan geçmesi gerçeğinden yararlanır. Bunu önlemek için 'juice-jack defender' adı verilen kuruyucu ara parça kullanılabilir. Satın alınan koruyucu, cihazınızın USB kablosu ile USB bağlantı noktası arasında yer alacağı için tüm gelen veriyi engeller ve sadece enerjiyi iletmeyi sağlar.

Bir powerbank kullanabilirsiniz.
Yola çıkmadan önce doldurarak yanınıza aldığınız powerbank’ler telefonunuzun şarjı bittiğinde hayat kurtarıcı olabilir. Bu sayede USB bağlantı noktalarını kullanmak zorunda kalmazsınız.

Normal şarj cihazı kullanın
Mutlaka telefonunuza ait şarj cihazını yanınıza alın. Bu sayede direk elektrik kontağına takabileceğiniz şarj aleti ile telefonunuzun şarjını doldurabilir ve siber korsanlardan korunmuş olursunuz.
 

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.