Avrupa’da yaşayan ve tatilini Türkiye’de geçirmek için karayolu ile yurda gidecek gurbetçi vatandaşların hazırlıkları başladı. Bu hazırlıklar içerisinde sıla yolu üzerindeki ülkelerden geçerken alınması gereken dijital vinyetler de bulunmakta.

Eskiden cama yapıştırılan vinyet (Vignette)pulları artık birçok sıla yolu ülkesinde geçmiyor. En son Çekya da e-vinyet uygulamasına geçti. Yola çıkmadan online satın alınan dijital vinyetler hem zaman kaybını önlüyor hem de sürücülerin belirli satış noktalarındaki bekleme sıkıntısını gideriyor.

Sürücüler e-vinyet aldıklarında sistem otomatik olarak aracın plakasına işliyor. Otoyol üzerindeki kontrol noktalarında aracın plakası okunuyor ve ödeme yapıp yapmadığı kontrol ediliyor.

Vinyetleri online satın almak istemeyenler, güzergah üzerindeki ülkelere giriş yaptıktan sonra en kısa sürede bu vinyetlerden almak zorunda. Genellikle sınır bölgelerinde “VIGNETTE” yazan alanlardan veya akaryakıt istasyonlarından temin edilebilmekte. Otobanda gişelerde nakit veya kart ile ödeme yapılabilmekte.

Sıla yolu üzerindeki ülkelerden Sırbistan, Yunanistan, Makedonya ve Hırvatistan’da vinyet uygulaması bulunmamakta. Çekya 2021 yılından Slovenya ise 2022 yılından itibaren e-vinyet uygulamasına geçti. Çekya'da vinyet almadan geçiş yaptığı tespit edilen sürücülere 200 euroya kadar ceza yazılmakta. 

Sılayolu sitesinin hazırladığı yol güzergahındaki ülkeler için e-vinyet alınabilecek resmi sitelerin listesi şu şekilde:

Avusturya: www.asfinag.at
Avusturya için online alınan vinyetler, 18 gün sonra geçerlidir. Ayrıca Avusturya tünelleri için geçiş ücretleri nakit veya kart ile yol üzerinde talep edilmektedir.

Bulgaristan: web.bgtoll.bg

Çekya:  edalnice.cz veya digitale-vignette-online.cz

Macaristan: ematrica.nemzetiutdij.hu/hu/belepes

Romanya: www.roviniete.ro/ro

Slovenya: evinjeta.dars.si

Slovakya: eznamka.sk/de

Toplu vinyet: Avusturya, Bulgaristan, Macaristan, Romanya, Slovakya ve Slovenya ülkelerinde kullanılmak üzere   toplu vinyet satın alımı için www.tolltickets.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Türkiye'ye karayoluyla gidecek gurbetçilere alternatif sıla yolu rotaları için bu haberimize göz atabilirsiniz.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş