Ukrayna’yı işgal ettiği için Avrupa’dan gelen yaptırımlara karşılık doğal gaz satışında ruble ile ödeme şartını getiren Rusya, dün gece yarısından itibaren Hollanda’ya gaz akışını durdurdu.

Hollanda kamu gaz şirketi GasTerra, rubleyle ödemeyi reddettiği için Gazprom'un 31 Mayıs itibarıyla Hollanda'ya doğal gaz tedarikini durduracağını belirtti. 

Shell, Esso Nederland ve Hollanda devleti ortaklığıyla kurulan GasTerra'dan yapılan açıklamada, Rusya'nın, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden doğal gaz ödemelerini Gazprombank'tan euro ve ruble hesabı açarak yapmasını talep ettiği ancak bu talebin kabul edilmediği belirtildi.

Açıklamada "Bu şekilde ödeme yapmak, AB yaptırımlarını delme riski içermesinin yanı sıra finansal ve operasyonel riskleri de beraberinde getiriyor. Moskova'da Rusya hukukuna göre hesap açmak ve bu hesabın Rus rejiminin kontrolünde olması şirketimiz için çok daha büyük bir risk. Bu şekilde ödeme yapmayı reddetmemize cevaben Gazprom 31 Mayıs itibarıyla doğal gaz tedarikini durduracağını bildirdi." İfadesine yer verildi.

Depolar sıvı gazla doldurulacak
Yaşanan son gelişmeyi değerlendiren İklim ve Enerji Bakanı Rob Jetten, Gazprom'un gaz tedarikini durdurmasıyla birlikte, önümüzdeki kış için Hollanda gaz tedarikini doldurmak konusunda zorluklar yaşanacağını belirtti.

Rusya’nın bu kararının, uluslararası gaz piyasasında da daha fazla huzursuzluk yaratacağı ve bunun sonucunda gaz depolarını doldurmaktan sorumlu şirketlerin yükümlülüklerini yerine getiremeye bilecekleri belirtiliyor. 

Bakan Jetten yaşanacak açığın başka ülkelerden sağlanacak sıvı gaz ile doldurulabileceğini umduğunu dile getirdi. Bakan yakın bir zamanda bu konuda daha fazla bilgi verebileceğini söyledi.

2 Milyar metreküplük gaz açığı
Gazprom tarafından, 31 Mayıs ve mevcut kontrat tarihinin bittiği 1 Ekim arasında tedarikin durdurulmasının, 2 milyar metreküplük doğal gazın alınamayacağı anlamına geliyor.

GasTerra'nın bu gelişmeyi öngördüğü kaydedilen açıklamada, "Avrupa gaz piyasası oldukça entegre ve geniş. Buna rağmen, 2 milyar metreküp gaz tedarikinin kaybının arz tedarikini nasıl etkileyeceği ve Avrupa piyasasına nasıl yansıyacağını tahmin etmek imkansız. GasTerra, Gazprom'u defalarca sözleşmeye dayalı olarak kabul edilen ödeme yapısına ve tedarik yükümlülüklerine uymaya çağırdı ancak işe yaramadı." bilgisine yer verildi.

Gaz tedariki kesilen ülkeler
Ukrayna ile Rusya arasında çıkan savaşın ardından Rus rublesinin değer kaybetmesi ile beraber Rusya gaz satışı yaparken ruble ile ödeme yapılmasını talep etmişti. Daha önce Rus rublesiyle ödemeyi kabul etmeyen Polonya, Bulgaristan ve Finlandiya'ya gaz akışı Rus enerji devi Gazprom tarafından kesilmişti.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın