Rusya'nın Avrupa Birliği'ne yaptığı doğalgaz ihracatının üçte birinden fazlasını oluşturan Kuzey Akım 1 boru hattında gaz akışı, bugün itibariyle yeniden başladı. 

Rus yetkililer boru hattında yapılacak yıllık bakım nedeniyle gaz akışının 11 Temmuz'da durdurulduğunu açıklamıştı. Bu açıklama Avrupa Birliği üye ülkelerinde tedirginlik yaratmış, gaz akışının tamamen kesilmesi ihtimalini gündeme getirmişti.

Kuzey Akım 1 boru hattı yetkililerinin bugün yaptığı bir açıklamada, hattaki gaz akışının henüz bakım öncesi seviyesinden daha düşük olduğu, bu seviyeye gelmek için biraz zamana ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Rusya'nın tam olarak ne kadar gaz tedarik edeceği ise belirsizliğini koruyor. Bakım dönemi için Rus devlet gaz şirketi Gazprom, gaz arzını normal kapasitenin yüzde 40'ı ile sınırlandırmıştı.

Reuters haber ajansına konuşan bazı kaynaklar, Perşembe gününden itibaren Kuzey Akımı üzerinden beklenen doğalgaz hacimleri hakkında "Gazprom, 11 Temmuz'dan önceki (bakım öncesi) seviyelere geri dönecek" açıklamasında bulundu. 

AB'de ve özellikle Almanya'da, günlerdir planlı bakımdan sonra boru hattının yeniden açılıp açılmaması endişesi yaşanıyordu. Rusların uluslararası yaptırımlara misilleme olarak Kuzey Akım'ın kapatılması olasılığını kullanacağından korkuluyordu.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın