Ateş, burun akıntısı, öksürük, kırgınlık gibi soğuk algınlığı semptomlarıyla ortaya çıkan RSV yani Respiratuar Sinsisyal Virüs, iki yaşına kadar hemen hemen tüm çocukları enfekte eden ve ciddi solunum yolu hastalıklarına neden olabilen oldukça bulaşıcı bir virüstür. RSV salgını özellikle Kasım ve Mart ayları arasında yayılmakta ve kış aylarında bebeklerin yarısına bulaşmaktadır.

Toplumda iki yaşına gelen çocukların yüzde 95’inde RSV’ye karşı doğal bağışıklık gelişmiştir. Bu virüse karşı bağışıklık kazanılmış olsa da enfeksiyon tekrarlayabilir. Ayrıca bebeklikte geçirilen RSV enfeksiyonu ilerleyen yaşlarda reaktif hava yolu hastalığına neden olabilir.

RSV, yaşlı bireylerde ve kronik akciğer hastalığı olan yetişkinlerde ağır seyretmekle birlikte sağlıklı bireylerde tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açmaktadır.

RSV’de risk faktörleri nelerdir?
Prematüre bebekler, doğuştan kalp hastalığı olan çocuklar, uzun süre yenidoğan yoğun bakımda kalıp mekanik ventilasyon ve yoğun oksijen tedavisi alan kronik akciğer hastalığı olan çocuklar ve bağışıklığı baskılanmış çocuklar RSV’de risk altındadır.

Prematüre bebekler, bağışıklık sistemlerinin yeterince gelişmemesi ve akciğer gelişimlerinin geri olması nedeniyle RSV enfeksiyonlarını daha ağır geçirmektedir. Yaşamının erken döneminde RSV enfeksiyonu geçiren prematüre bebeklerin iki yaşına kadar doktor başvuruları ve hastane yatışları sağlıklı bebeklere göre daha sıktır. Ayrıca bu bebeklerde ilerleyen yaşlarda astım, kronik akciğer hastalıkları ve reaktif hava yolu hastalığı görülme olasılığı daha fazladır.

RSV nasıl bulaşır?
RSV, insandan insana temas yoluyla bulaşmaktadır. Enfeksiyon etkenin bulunduğu eşyaların kullanımı bulaşı kolaylaştırmaktadır. Aerosol içinde etkin olmaması nedeniyle damlacık yoluyla bulaş kısıtlıdır. Virüs bulaştıktan sonraki bir iki gün ile bir hafta arasında hastalık yapmaktadır. Hastanede yatan RSV’li bebekler, virüsü 21 gün kadar çevreye yayarlar. Enfeksiyon sonrası doğal bağışıklık gelişir fakat yeterli değildir, tekrar hasta olunabilir.

RSV belirtileri nelerdir?
RSV enfeksiyonu sıklıkla ateş, burun akıntısı, öksürük, kırgınlık gibi soğuk algınlığı bulguları ile başlar. Prematüre ve diğer riskli gruplarda, hastalığın üçüncü ve dördüncü gününde daha şiddetli bulgular görülür. Virüs akciğer dokusuna yayılarak küçük hava yollarını tıkar ve bronşiolit, hırıltılı solunum, nefes darlığı, halsizlik, karın ağrısı, beslenme güçlüğü gelişir. Bu tablo giderek ağırlaşarak solunum yetmezliğine neden olabilir ve yaşamı tehdit edebilir.

Enfeksiyonu ağırlaşan bebek, yeterli soluyamadığı ve hava açlığı çektiği için karın kasları solunuma katılmaya, kaburgalar arasındaki kaslar çökmeye, burun kanadı açılmaya ve solunum sayısı artmaya başlar. Bebek, nefes verirken ıslık gibi ses çıkarır, hava açlığı çektiği için yeterli beslenemez ve beslenmeyi reddeder. Aynı zamanda dudakları morarmaya başlar. Yaşamı tehdit eden bu durum, acil müdahaleyi ve bebeğin hastaneye yatırılarak tedavi edilmesini gerekli kılar.

RSV hangi hastalıklara neden olur?
RSV, bebek ve çocuklarda krup, zatürre, orta kulak iltihabı ve üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olabilmektedir. Bronşiolit ve zatürre vakalarında çoğunlukla hastaneye yatış gerekli olmaktadır.

Erken yaşlarda RSV bronşiolit ve pnömonisi (zatürre) geçiren kişilerde, ilerleyen dönemlerde astım, reaktif havayolu ve kronik akciğer hastalığı gelişebilmektedir.

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.