Rotterdam'da, kiracıların ayrımcılığa uğramasını önlemek için bir proje başlatıldı. Deneme amacıyla başlatılan projede kiracılar özel sektörden 200 kiralık konut için anonim olarak başvuru yapabilecek. 

Belediye tarafından yapılan açıklamaya göre, pilot projede ev sahipleri kiracıların soyadı, cinsiyeti veya kökeni gibi özel bilgilerini görmeyecek. Bunu yerine potansiyel kiracılara 'K340' gibi bir kod numarası tanımlanacak.  

Belediye, projede Rotterdam Özel Ev Sahipleri Platformu (Het Platform Particuliere Verhuurders Rotterdam - PPVR) tarafından sunulan 200 konutun yaklaşık yüzde 60’ının sosyal konut statüsündeki evler olduğunu belirtti.

Yasal olarak, bir ev sahibinin potansiyel kiracısını ‘köken, cinsiyet, milliyet veya dini temellere’ göre seçmesi yasak. Ancak Rotterdam Belediyesine göre pratikte sıkça bu tür olaylarla karşılaşılıyor. Örneğin, ismi “Jan veya Froukje” gibi Hollandalı bir kişinin ismine benzemeyen potansiyel kiracıların evi görmek için davet edilme oranı yüzde 23 daha düşük.

Proje kapsamında “Eerlijk te Huur” adlı web sitesi üzerinden yapılacak başvurularda, kiracıların bir tür 'konut pasaportu' doldurması gerekiyor. Bu belgede; başvuru yapan kişiye ait gelir, hane halkı sayısı ve kimlerden oluştuğu (anne, baba, çocuk gibi) gibi gerekli bilgiler yer alacak. 

Belediye sözcüsü yapılan anonim başvurularda ev sahibinin örneğin ilk beş potansiyel kiracıyı evi görmek için davet etmesinden sonra bu kişilerin isimlerini görebileceğini belirtti. Eğer ev sahibi daha sonra başvuru yapanlardan birini davet etmeme kararı alırsa, sistem bir uyarı gönderecek. Bu durumun tekrarlanması halinde ev sahibi hakkında bir soruşturma başlatılacak ve gerekirse yaptırım uygulanacak.

Deneme amaçlı olarak başlatılan projeye 1 Eylül 2023 itibariyle başvuru yapılabilecek ve proje 6 ay boyunca devam edecek.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş