Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Kazakistan'ın başkenti Astana'da Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi. İki lider görüşmesinin ardından kameraların karşısında kısa bir açıklama yaptı. Kremlin'den de ikili görüşmeyle ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı’nın (CICA) 6. Zirvesi dolayısıyla Kazakistan’ın başkenti Astana’daki temasları kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

İki lider arasındaki görüşme zirvenin düzenlendiği Bağımsızlık Sarayı’nda gerçekleştirildi ve basına kapalı olarak yapıldı.

Görüşmenin ardından Putin, “Gaz tedarikinde Türkiye’yi AB için en güvenilir güzergah ve gaz merkezi yapma niyetimizi bildirdik.” dedi. Putin, “Nükleer santral çalışması planlandığı gibi gidiyor. Türkiye Avrupa Birliği’ne doğalgaz sevkiyatı için en güvenilir rota olduğunu kanıtladı. Avrupa’dan çok daha güvenli güzergah haline geldi. TürkAkımı’nı patlamayı planlıyorlardı biz bu terör eylemini önledik. Rusya’dan Türkiye’ye hidrokarbon tedariği tam akışla devam ediyor. Doğalgaz fiyatları şu anda zirvede.” İfadelerini kullandı.

Putin ayrıca, Türkiye’de kurulacak bir merkez sayesinde doğalgaz fiyatlarının siyasi etkiler olmadan belirlenebileceğini dile getirdi. Putin, “Bugün, doğalgaz fiyatları çok yüksek; herhangi bir politik etkisi olmadan normal bir piyasa seviyesinde kolayca düzenleyebiliriz.” dedi.

Oluşturulan tahıl koridoruna da değinen Putin, "Tahılın hala küçük bir kısmı en fakir ülkelere gidiyor. İstanbul anlaşması kapsamında Ukrayna tahılını alan ülkeler, Erdoğan'a minnettar olmalı." dedi.

Putin’in ardından Kremlin’den de ikili görüşme ile ilgili bir açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, ikili görüşmede Ukrayna’daki savaşla ilgili konular ele alınmadı, anlaşma konusu tartışılmadı” dedi. Peskov, Erdoğan tarafından herhangi bir teklif gelmediğini de sözlerine ekledi.

Bugün, Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın ‘arabuluculuk' teklif etmesini beklediklerini belirtmişti.

Erdoğan ise, görüşmenin hemen ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Akkuyu çok önemli bir adım. Birinci tribünün önümüzdeki yılın ilk yarısında açılması dünyada farklı bir ses getirecektir. Sinop ile ilgili de bir adım atılabilirse bu farklı bir çarpan etkisi yapacaktır. ifadelerinde bulundu.

Erdoğan tahıl koridoru ile ilgili olarak da,” Tahıl mutabakatını güçlendirerek sürdürmeye kararlıyız. Rusya tahıl ve gübresinin Türkiye üzerinden az gelişmiş ülkelere naklini yapma konusunda kararlıyız. Az gelişmiş ülkelerin isimlerini belirlemede de birlikte bir çalışma içerisinde olabiliriz. Bizi burada zengin ülkelerden çok bu ülkeler ilgilendirmektedir. Bu durum da dünyadaki dengeyi lehte çevirecektir. Eminim bu durum birilerini rahatsız edecektir.” dedi.

Fotoğraf: TCCB

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.