2021'den bu yana Polonya'nın dünya genelindeki konsolosluklarının, özellikle Afrika ve Asya'dan gelen kişilere büyük miktarda para karşılığında vize verdiği ortaya çıktı. Toplamda, 250 bin vize verildiği belirtiliyor.

Schengen bölgesinin bir üyesi olan Polonya tarafından verilen vize, sahiplerine İsviçre ve İzlanda da dahil olmak üzere Avrupa çapında 27 ülkenin yanı sıra ABD ile kara sınırı olan Meksika'ya serbest giriş hakkı veriyor.

Bazı raporlara göre, rüşvet karşılığında vize alan göçmenler, Polonya'nın çoklu giriş vizesini kullanarak önce Meksika'ya, sonrasında ABD'ye giriş yaptığı belirtiliyor.

Muhalefet lideri Donald Tusk, bu olayı "21. yüzyılın en büyük Polonya skandalı" olarak nitelendirdi. Skandalın patlak vermesiyle Polonya Dışişleri Bakanlığı, vize işlemleri için çalışan dış firmalarla olan sözleşmeleri sonlandırdı.

Görevden alınan yetkililer arasında uluslararası vize işlemlerinden sorumlu Jakub Osajda da bulunuyor. Ülkede 7 kişi hakkında soruşturma başlatılırken, 3 kişi tutuklandı.

Soruşturmanın odağında, Avrupa Birliği vatandaşı olmayan kişilere 5 bin dolara kadar vize verilmesi bulunuyor.

Avrupa Komisyonu, Polonya hükümetinden bu iddialarla ilgili açıklama yapmasını talep etti.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Ömer Aşıran