Radio France ve Le Monde gazetesinin yaptığı bir araştırmada aralarında Nestele’nin de bulunduğu bir çok firmanın piyasada doğal veya kaynak suyu şeklinde satılan ürünlerinde kullanılan suların aslında musluk suyundan bir farkının olmadığı ortaya çıktı. Bu suların musluk suyundan farkı olmayan arıtmaya tabii tutulmuş sulardan şişelendiği iddia edildi

İki yayın organı tarafından kaleme alınan makalede, dünya genelinde tanınmış markaların içme suyu ürünlerinde hileli uygulamalara başvurduklarının tespit edildiği belirtildi. Bu firmalar arasında dünya lideri olan Nestlé Perrier, Vittel, Contrex gibi birçok şişe suyu markası yer aldı. Doğal veya kaynak suyu olarak satılan ürünlerin gerçekte musluk suyu gibi arıtılmış olduğu, özellikle bu markaların ürünlerinin fiyatlarının diğer markalara göre 100 kat daha fazla olduğuna da vurgu yapıldı.

Nestlé’nin, üç yıl boyunca yasa dışı filtreleme yöntemlerini kullandığı belirtilirken, normalde içme suyu için yasaklanmış (Aktif karbon filtreleri veya UV filtreleri  gibi) arıtma yöntemlerine tabi tuttuğu ve bu durumun yetkililer tarafından da bilindiği iddia edildi. 

Avrupa Birliği kurallarına göre doğal mineralli suların mikrobiyolojik kalite açısından doğal olarak yüksek kalitede olması gerekiyor ve herhangi bir dezenfeksiyon işlemine tabi tutulmaması gerekiyor. Ancak sözü edilen firmalar ise normal şehir şebeke suyunda kullanılan yöntemleri kullandığı belirtiliyor.

Nestlé, "Kaynakların çevresindeki çevresel değişikliklerin, temel özelliklerin istikrarını tehlikeye atabileceği” ve "Fabrikanın borularından geçerken çeşitli kimyasal veya mikrobiyolojik unsurların birikebileceğini" nedeniyle bu filtreleme yönteminin kullanılmasını savundu . 

Nestlé, hükümeti bilgilendirdi
Nestlé'nin 2021 yılında Fransız hükümetine suyun yasadışı filtrelenmesi hakkında bilgi verdiği Belirtiliyor. Şirket, Vosges bölgesindeki bazı kaynakların "iklimsel tehlikelere karşı hassasiyeti" nedeniyle üretim hacminin azaldığını belirtti. Bu durum, Hépar ve Contrex markalarının üretiminde düşüşe neden oldu.

Öte yandan, Nestlé, Gard bölgesindeki kaynakları Maison Perrier adlı yeni bir aromalı su ve enerji içeceği markası için kullanarak alternatif bir çözüm buldu. Bu içecekler maden suyu kategorisine girmediği için Avrupa'nın belirlediği düzenlemelere tabi olarak görülmemekte.

Bulgaristan’da Vidin-Botevgrad arasında yeni otoyol açıldı Bulgaristan’da Vidin-Botevgrad arasında yeni otoyol açıldı

Yasak filtreleme yöntemlerinin tam olarak ne zaman durdurulduğu bilinmiyor. 

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.