Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve yurtdışı temsilciliklerinin sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda çipli, yeni tip Mavi Kart başvurularının başladığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı’nın resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, yeni tip Mavi Kart için başvuruların alınmaya başlandığı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı paylaşımında “Temassız çipli yeni tip Mavi Kart başvurularını bugün itibarıyla Dış Temsilciliklerimiz aracılığıyla da almaya başladık.” ifadesine yer verildi.

Bakanlık açıklamasında kart yapısı nedeniyle güvenliksiz ve tahribata açık olduğu belirtilen eski kartların yerine getirilen yeni tip Mavi Kart’ın “yüksek güvenlikli, hologram korumalı ve temassız çipli” olduğu belirtildi. 

Mavi Kart nedir? Mavi Kartlıların hakları nelerdir?
Mavi Kart; doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen altsoylarına verilen ve söz konusu maddede belirtilen haklardan faydalanabileceklerini gösteren resmî belgedir. 

Bu belgeye sahip olan vatandaşlar Mavi Kartlılar Kütüğü’ne kaydı yapılır ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler. Millî güvenliğe ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklıdır.

Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişilerin, seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ile askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü yoktur. Bu kişilerin sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı olup bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabidirler.

Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişiler, bir kadroya dayalı ve kamu hukuku rejimine tabi olarak asli ve sürekli kamu hizmeti görevlerinde bulunamazlar. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalıştırılabilirler.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.