ABD'deki City of Hope adlı kanser araştırma ve tedavi kuruluşunda bir araştırma ekibi, "hedefli kemoterapi" yoluyla katı tümörleri yok eden bir "kanser öldürücü hap" geliştirdi. Geliştirilmesi 20 yıl süren hapın, meme ve prostat da dahil olmak üzere birçok kanserin tedavisinde etkili olduğu belirtildi.

Independent’da yer alan haberde “hedefli kemoterapi” yönteminin kanser tedavisinde çığır açan bir gelişme olduğu belirtildi. 

Haberde AOH1996 adı verilen bu molekülün, hücreleri taşıyan yollarda, yalnızca kanser hücrelerini taşıyan hücreleri hedef aldığı ve bu hücrelere kemoterapi uygulayarak etkili sonuç aldığı kaydedildi.

Özellikle büyüyen tümörlerde DNA replikasyonu ve onarımı için kritik bir rol oynayan PCNA adlı proteini hedef alan molekül, kanserli hücreleri etkisiz hale getiriyor.

Çalışmayı yürüten ve City of Hope'un Beckman Araştırma Enstitüsü'nde Moleküler Tanı ve Deneysel Tedavi Bölümü'nde araştırma profesör yardımcısı Long Gu araştırma ile ilgili yaptığı açıklamada, “PCNA'nın kanser hücrelerinde artan nükleik asit replikasyon hatalarının potansiyel nedenlerinden biri olduğunu keşfettik. Artık sorunlu alanı bildiğimize ve bunu engelleyebildiğimize göre, daha kişiselleştirilmiş, hedeflenmiş kanser ilaçları geliştirme sürecini anlamak için daha derine ineceğiz.” dedi.

Araştırma kuruluşunun açıklamasına göre, son 20 yılda geliştirilen bu mucizevi molekül, meme, prostat, beyin, over, rahim ağzı, deri ve akciğer kanserlerini tedavi etme konusunda preklinik çalışmalarda etkili oldu.

Cell Chemical Biology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre AOH1996, 70'ten fazla kanser hücre hattında test edildi. Sonuçlar, molekülün normal hücre üreme döngüsünü bozarak kanser hücrelerini seçici olarak yok ettiğini ortaya koydu.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: City of Hope Araştırma Merkezi

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.