Danimarka, son haftalarda İskandinav ülkelerinde gerçekleştirilen ve aralarında Kuran-ı Kerim'in de yakıldığı, Müslüman ülkelerin yoğun tepkisine neden olan eylemleri yasaklamak için harekete geçti. İsveç ise benzer bir çalışma içerisinde olduğunu açıkladı.

Danimarka Dışişleri Bakanlığı'ndan Pazar günü yapılan açıklamada aralarında Kuran-ı Kerim’in yakılmasının da bulunduğu, başka ülke, kültür ve dinlerin aşağılandığı eylemlerin Danimarka için ciddi diplomatik ve güvenlik sorunlarına neden olabileceği belirtildi. Açıklamada hükümetin bu tür eylemleri engellemek için yasal yollar aranacağı kaydedildi.

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen "Bu saldırgan ve düşüncesizce eylemler birkaç kişi tarafından yapılıyor ve bu kişiler Danimarka toplumunun dayandığı değerleri temsil etmiyor" dedi.

Danimarka’nın temel değerlerinden olan ifade özgürlüğünün sınırlarının çok geniş olduğunu belirten Rasmussen, bu eylemleri engelleyecek yasal çerçevenin, anayasa tarafından korunan ifade özgürlüğü sınırlarını gözeterek çizilmesi gerektiğini kaydetti.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da konuyla ilgili olarak Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile yakın iletişimde olduklarını ve benzer bir çalışmayı İsveç'te de yaptıklarını belirtti.

Kristersson, sosyal medyadan paylaştığı açıklamasında "Yasal durumu araştırmaya başladık bile. Bunu ulusal güvenliğimizi ve hem İsveç'teki, hem yurtdışındaki vatandaşlarımızın güvenliğini artırmak için yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

İsveç’te üç eylem başvurusu yapıldı
İsveç polisi, Stockholm’de Kuran'ın yakılması için en az üç talep aldığını açıkladı. Aftonbladet ve Svenska Dagbladet gazetelerinin bildirdiğine göre, başvurulardan biri 3 Ağustos'ta başkent Stokholm’deki İran büyükelçiliği önünde Kuran'ın yakılması, diğeri ise 10 Ağustosta ülkenin güneyindeki Norsborg kasabasında planlandı.  

Bu arada bir başka grubun da protesto amacıyla bir kilisenin önünde ilahiler içeren bir kitabı yakmak istediği belirtildi. 

Kuran-ı Kerim yakma eylemleri
Son haftalarda İsveç ve Danimarka'da meydana gelen Kuran-ı Kerim yakma eylemleri Irak, Yemen, Fas, Suudi Arabistan ve Türkiye'de protestolara neden oldu. 

Haziran ayında İsveç'te yaşayan Iraklı Hristiyan bir göçmen Stockholm Merkez Camii önünde Kuran-ı Kerim yaktı. Aynı kişiye geçtiğimiz hafta yine benzer bir eylem yapma izni verildi. Bunun üzerine İsveç'in bazı Müslüman ülkelerdeki yurtdışı temsilcilikleri önünde protestolar yapıldı. Irak'ta protestocuların Büyükelçilik binasına girmeye çalışması üzerine elçilik çalışanları binadan tahliye edilmek zorunda kalındı.

Bu olayları takiben geçtiğimiz hafta iki aşırı sağcı Danimarkalı, Kopenhag'daki Irak Büyükelçiliği'nin önünde Kuran-ı Kerim yaktı. Danimarka hükümeti bu eylemleri kınayan bir açıklama yaptı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş