İsrail ve İran arasında artan gerilim nedeniyle Hollanda ve Almanya hükümetlerinden vatandaşlara ardı ardına uyarılar geldi. Her iki ülkeden yapılan uyarılarda İsrail’e olan seyahatlerin ertelenmesi tavsiyesinde bulunuldu.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, halen seyahat tavsiyesi kırmızı olan İsrail-Gazze sınırı ve İsrail'in Mısır, Lübnan ve Suriye sınırları dışındaki İsrail bölgelerine seyahat tavsiyesinin turuncu olduğu belirtildi. Bu bölgelere yapılacak seyahatlerin ertelenmesi tavsiye edildi. Ayrıca, İsrail-Gazze sınırında ve Lübnan sınırında artan askeri hareketlilik nedeniyle güvenlik durumunun öngörülemez olduğu ifade edildi.

Cumartesi günü yapılan açıklamada ise İran'ın başkenti Tahran'daki Hollanda Büyükelçiliği’nin ve Erbil kentindeki konsolosluğunun tedbir amaçlı Pazar günü kapalı kalacağı belirtildi. Elçilik ya da konsoloslukta randevusu olan kişilerle yeniden randevu almaları için iletişime geçileceği aktarıldı. Diplomatik temsilciliklerin Pazartesi günü yeniden açılıp açılmayacağı Pazar günü belli olacak.
 
Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanlığı, İran'da bulunan Alman vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri yönünde uyarıda bulundu. Tahran ile İsrail arasındaki gerilimin ani bir şekilde tırmanma riskine dikkat çekilirken, Alman vatandaşlarının keyfi tutuklama, sorgulama ve uzun hapis cezalarına çarptırılma riski altında olduğu vurgulandı. Ayrıca, çifte vatandaşların da özellikle risk altında olduğu belirtildi. Almanya, gerilimin tırmanması halinde hava, kara ve deniz ulaşım yollarının da etkilenebileceğine işaret etti.

İran İsrail’e misilleme yapacak iddiası
ABD medyasından Wall Street Journal (WSJ) ve Bloomberg, istihbarat kaynaklarına dayanarak verdiği haberlerde, İran'ın İsrail'e cumartesi akşamına kadar misilleme yapacağını yazdı. WSJ, İran'ın, İsrail sınırları içinde güney veya kuzey bölgesindeki hedeflere direk karşılık vermeyi planladığını belirtti.

Bir ABD'li yetkili, Amerikan istihbarat raporlarının, İsrail'in başka yerlerdeki hedeflerinin aksine, İran'ın bir iki gün içinde "muhtemelen İsrail topraklarında" misilleme amaçlı bir saldırı düzenleyeceğini gösterdiğini açıkladı.

İsrail – İran gerginliği
İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

Avrupa Parlamentosu Avrupa Engelli Kartı ve araç park kartına onay verdi Avrupa Parlamentosu Avrupa Engelli Kartı ve araç park kartına onay verdi

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini belirterek, "Kötü rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacak" ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden da İran'ın İsrail'e yönelik saldırı tehditleri karşısında Tel Aviv'e "sarsılmaz" şekilde destek vermeye devam edeceklerini belirtmişti.
©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.