Son açıklanan rakamlara bugün dünyada iki milyara yakın aktif kullanıcı sayısına sahip olan Instagram, dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından bir tanesi. Bu nedenle platformda kendinizin ya da markanızın sahip olduğu profilin tanınması son derece önemli. Hepimizin bildiği gibi bu tanınmanın ilk adımı Instagram keşfete düşmekten geçiyor. 

Bu konuda bir yazı hazırlayan Web Tekno sitesi adım adım “Instagram keşfet nedir?” ve “algoritma nasıl çalışır?” sorularını cevaplarını verirken, Instagram keşfet bölümünde nasıl daha fazla görünür olabileceğinizin de ipuçlarını verdi.

Öncelikle bilmelisiniz ki Instagram keşfet algoritması benzer bir sistemle de olsa her kullanıcı için ayrı çalışır. Yani her kullanıcının keşfet sayfası kendine özeldir. Bu nedenle Instagram keşfete düşmek isteyen bir profilin amacı herkese görünür olmak değil, hedef kitlesine görünür olmaktır. Gelin işin temeline inelim ve Instagram keşfet nedir, algoritması nasıl çalışır yakından bakarak  Instagram keşfete düşme önerilerinden bazılarını görelim.

Temelden başlayalım, Instagram Keşfet nedir?
Instagram mobil uygulamasındaki arama sayfasını açtığınız zaman karşınıza takip etmediğiniz hesaplar tarafından paylaşılan gönderiler çıkar, işte burası Instagram keşfet sayfasıdır. Adı üzerinde Instagram keşfet sayfasında takip etmediğiniz hesapları keşfedersiniz. Çoğu zaman bu sayfadaki gönderiler ve Reels videolar ilgi alanlarınıza göre seçilse de asıl belirleyici unsur Instagram algoritmasıdır. 

Instagram algoritması nasıl çalışır? 

instagram 001
Instagram’ın About sayfasında konu hakkında yaptığı açıklamaya göre platform bir algoritma kullanıyor ancak tek bir algoritma kullanmıyor. Her birinin farklı amacı olan pek çok algoritma, sınıflandırıcı ve süreç var. Tüm bunların amacı, Instagram kullanıcısının platformda geçirdiği vakti en eğlenceli hale getirmek.

Yine Instagram’ın açıklamasına göre bu süreç adım adım ilerledi. 2010 yılında paylaşımlar kronolojik sıralamayla ilerliyordu. 2016 yılında kullanıcılar, gönderilerin yüzde 70’ini göremeden platformdan çıkıyordu. İşte bu nedenle Instagram mühendisleri ana sayfa akışınızı, keşfet sayfanızı ve Reels sayfanızı en iyi hale getirecek algotirmalar hazırladılar.

Bu algoritma söz konusu paylaşımın ne zaman paylaşıldığına, nereden paylaşıldığına, sizin beğeni sıklığınıza, görsel yazılarına, video uzunluklarına, göndericiye, kullanıcı aktivitelerine ve kullanıcının gönderi paylaşan hesapla girdiği etkileşime kadar pek çok farklı unsur üzerinden değerlendirilerek karşınıza çıkıyor. 

Keşfet sayfası biraz farklı: Instagram Keşfet algoritması nasıl çalışır?
Instagram keşfet sayfası ana sayfa akışından ve hikaye akışından biraz daha farklı bir algoritmayla çalıştığı için özel bir başlık açmakta yarar var. Instagram keşfet algoritmasının elindeki ilk veri takip ettiğiniz hesaplar, beğendiğiniz gönderiler ve yaptığınız yorumlardır. Bu ilk veri üzerinden algoritma, bir ağacın kökü gibi derinlere uzanmaya başlar.

Örneğin siz X hesabını seviyor ve her paylaşımını beğeniyorsunuz. Algoritma, X hesabını takip edenleri ve onların aynı şekilde severek takip ettiği hesapları bulur. Diyelim bu kullanıcılar Y hesabını da aynı şekilde takip ediyor, hemen keşfet sayfanıza Y hesabının gönderileri düşmeye başlıyor. Gönderi konularında da benzer bir sistem işliyor.

Yani Instagram keşfet algoritmasının ilk ve en temel amacı etkileşime gireceğiniz gönderileri sizin karşınıza çıkarmaktır. Ardından bu algoritma keşfet performansınızı ölçüyor. Küçük resimlerden etkilenip hangi gönderileri açtınız, hangilerini beğendiniz, hangilerinde vakit geçirdiniz tüm bunları ölçerek benzerlerini sunmaya devam ediyor. Özetlemek gerekirse Instagram keşfet algoritması bir ayna gibi, siz ne yaparsanız onu size döndürüyor. 

Peki biz ne yapalım? İşte Instagram Keşfete düşme önerileri

instagram 002

İlk ve en temel kural, ilgi çekici paylaşımlar yapın
Algoritma, sınıflandırma, süreç falan tamam ama asıl noktayı asla kaçırmayın; ilgi çekici paylaşımlar. Kendinize ya da markanıza ait Instagram hesabında bir tema belirlemelisiniz, böylece konu kapsamınız belirli olur. Bu kapsam çerçevesinde kullanıcıların o gün yüzlerce defa gördüğünden farklı paylaşımlar yapın. 

İlgi çekici paylaşımın ilk özelliği göze çarpmasıdır. Binlerce gönderi ile birlikte görülen paylaşımınız önce bir göze çarpacak ve kullanıcı onda vakit geçirecek ki Instagram da bunun keşfete düşmeye değer olduğunu görecek. Elbette ilgi çekici ama içi boş bir paylaşımı kimse sevmez. Bu nedenle göze çarptıktan sonra kullanıcıya farklı şeyler sunmayı da ihmal etmeyin.

Keşfete düşen diğer gönderilerden ilham alın
Her kullanıcının Instagram keşfet sayfası ona özel olsa bile genel olarak bu sayfada karşınıza çıkan paylaşımların bazı ortak noktaları vardır. Instagram keşfete düşmek isteyen bir profil sahibi olarak bu ortak noktaları keşfetmeniz gerekiyor. Özellikle sizinle benzer temaya sahip ya da benzer konuları işleyen hesapları bir ödev gibi oturup incelemeniz gerekiyor.

Elbette çok tutmuş milyonlarca kullanıcıya sahip bir hesabın paylaşımlarını alıp birebir taklit etmeyin ama bir bakın bakalım bu hesap ne yapıyor? Sonuçta bu tür hesaplardan bazıları bu işe yıllarını vermiş editörler tarafından yönetiliyor. Taklitten kaçınarak ama ilhamı ön planda tutarak yeni içerikler hazırlamalısınız. 

Paylaşımlarınızı doğru zamanda yapın
Uykum kaçtı paylaşım yaptım, boş vaktimde birkaç hikaye paylaştım ya da bir anda elli tane hikaye paylaştım diyorsanız açık konuşalım Instagram keşfete düşmeyi bırakın popüler bir hesap olmanız bile zor. Çünkü sosyal medya yönetiminin en önemli noktalarından bir tanesi zaman planlaması yapmaktır.

Hedef kitlenize bağlı olarak gönderilerinizin ya da hikayelerinizin kullanıcıya ulaşacağı belirli bir zaman aralığı vardır. Bunu zaten Instagram istatistiklerinizi incelerseniz görüsünüz. Kendi takipçileriniz bile belirli saatlerde görüyorsa keşfette neden olur olmadık zamanlarda görülsün? Doğru paylaşım saati seçmek, Instagram keşfete düşmek için oldukça kritik.

Farklı paylaşım türleri deneyin
Tamam sayfanızın bir konusu ve bu konuyu en doğru şekilde paylaşmak için seçtiğiniz bir tema var yani dans videoları paylaşacak değilsiniz ama her zaman fotoğraflı gönderi paylaşmak da sizi popüler yapmaz. Paylaşım türlerinizi biraz genişletin. Arkada hoş bir müziğin çaldığı bir Reels neden olmasın?

Reels örneğini boş yere vermedik çünkü Instagram, TikTok platformuna rakip olmak için geliştirdiği bu yeni özelliği özellikle son zamanlarda ön planda tutuyor. Ancak dikkat edin son zamanlarda diyoruz. Yani platformda popüler olan paylaşım türleri değişiklik gösteriyor. Bu nedenle güncel gelişmeleri takip etmeli ve popüler paylaşım türlerini keşfetmelisiniz.

Uygun fiyatlara reklam vermekten çekinmeyin
Instagram reklamları sayesinde ilgili kullanıcıların ana sayfasında, keşfetinde ya da Reels akışında kendinize yer bulabilirsiniz. Ancak konumuz Instagram keşfete düşmek, reklam nereden çıktı? Aslında tüm bunlar birbiriyle bağlantılı konular. Bir gönderinin organik olarak bin kişinin önüne düşmesi ile reklamlarla on bin kişinin önüne düşmesi arasındaki fark, keşfet sayfasına düşmesini de etkiliyor.

Instagram reklamları pek çok platforma göre oldukça uygun fiyatlı. Kendi bütçenize uygun olarak bir reklam verdikten ve etkileşim oranınızı arttırdıktan sonra emin olun Instagram keşfet sayfasına düşme oranınız da bir o kadar artacak. Çünkü unutmayın, etkileşim etkileşimi çeker.

Dünyanın en popüler sosyal medya platformu Instagram’daki keşfet nedir, algoritması nasıl çalışır gibi merak edilen soruları yanıtlayarak Instagram keşfete düşmek için uygulayabileceğiniz önerilerden bahsettik. Instagram keşfet sayfası hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

Kaynak: Web Tekno

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.