İngiltere’nin bazı bölgelerinde deniz seviyesi son 30 yılda, geçen yüzyılın başlarına göre iki kattan fazla yükseldi.

İngiltere’de yıllık yayımlanan "İngiltere İklim Durumu" raporunda, ülkenin bazı yerlerinde deniz seviyesinin son 30 yılda 1900'lerin başlarında kaydedilen oranın 2 katından fazla yükseldiği bildirildi.

Raporda, 1900'lerin başlarında deniz yükseliş oranları yıllık 1,5 milimetre olarak kaydedildiği, 1990’lardan bu yana ise bu oranın yıllık 3 milimetre ila 5,2 milimetre civarında gerçekleştiği ifade edildi. Böylelikle son 30 yılda deniz seviyesi 16,5 santimetre civarında yükseldi.

Raporu hazırlayan uzmanlardan Svetlana Jevrejeva, yükselişin, Grönland ve Antarktika'daki buzul kütlelerinde meydana gelen erimelerden kaynaklandığına dair deliller olduğunu belirtti.

Öte yandan raporda İngiltere’deki ısınma düzeyinin küresel ortalama ısınma oranından az daha yüksek olduğuna yer verilirken ülkede son 20-30 yılın geçen yüzyıla göre daha sıcak, yağışlı ve güneşli geçtiğine dikkat çekildi.

200 bin ev tehdit altında
Okyanus ve Kıyı Yönetimi adlı dergide yayımlanan yeni bir araştırmaya göre İngiltere'de deniz seviyelerinin yükselmesi yüzünden tehlike altında olan 200 bin ev kurtarılamayabilir.

Tehdit altındaki bölgelerin kurtarılması için ne tür önlemlerin gerekli olduğu araştırılan çalışmada bu yönde oluşturulan eylem planları değerlendirildi.

Araştırmacılar, İngiltere'deki kıyıların üçte birinin yükselen deniz seviyeleri yüzünden tehlike altında olduğunu belirtiyor.

Sel ve kıyı erozyonu riskleri uzmanı ve bu araştırmanın yazarı olan Paul Sayers, bu süreçte zor kararların alınması gerekeceğine dikkat çekiyor, "kıyıların tamamını kurtarmanın mümkün olmayacağını" söylüyor.

Sayers, "Bazı bölgeleri korumayı, bazılarını da bırakmayı tercih edeceğiz. Buralardaki insanlara nasıl destek olacağımız konusunda çok dürüst ve açık tartışmalara yer vermemiz gerekiyor" diyor.

Yükselen deniz seviyeleri kıyılarda ve nehir ağızlarında sel tehlikesi oluşturuyor. Aynı zamanda denizdeki dengenin bozulması daha şiddetli dalga hareketlerine yol açıyor ve kıyı erozyonu meydana gelebiliyor.

Sayer'in çalışması, İngiltere'nin güneybatısı, kuzeybatısı ve doğusunun haritasını çıkarıyor, hangi bölgelerin sel tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını tespit ediyor ve tehdit altında olan ama koruma planının çok yüksek maliyetli olacağı veya teknik olarak mümkün olmayacağı noktaları inceliyor.

Araştırmada ilk etapta en iyi olasılık değerlendiriliyor. Bu senaryoda iklim krizi yüzünden hava sıcaklığının artışı 2050 yılına kadar 2 derecede sınırlı kalıyor. Sayer, bu durumda bile 2100 yılına kadar İngiltere'de 160 bin konutun yerinin değiştirilmesi gerektiğini, 30-35 bin konutun daha risk kategorisine gireceğini belirtiyor.

Foto: Bruce Edwards - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın