Credit Suisse yıllık Küresel Servet Raporu'na göre dünyadaki milyoner sayısı azaldı. Ancak enflasyonla mücadele eden ve son iki çeyrekte resesyona giren Hollanda’daki zenginler bundan hiç etkilenmedi. Geçen yıl yaklaşık 1,2 milyon yurttaşın varlığı bir milyonun üzerine çıktı. Bu sayı 2021’e kıyasla 26 bin kişi daha fazla. Hatta tahminlere göre önümüzdeki beş yıl içinde Hollanda’da bu sayıya 200 bin milyoner daha eklenecek. 

İsviçre'nin en büyük bankası UBS ve Credit Suisse tarafından dünyadaki 5,4 milyar yetişkinin tahmini varlıklarına dayandırılarak hazırlanan raporda yüksek enflasyon ve ABD dolarının değer kazanması ile varlıkların değer kaybetmesinin sonucu olarak küresel hanehalkı servetinin 2008’deki mali krizden bu yana ilk kez geçen yıl düştüğü belirtildi.

Rapora göre küresel hane halkı serveti yüzde 11,3 trilyon dolar (yüzde 2,4) azalarak 2022 sonunda 454,4 trilyon dolara geriledi. Düşüşün büyük kısmı, toplamda 10,9 trilyon dolar kaybeden Kuzey Amerika ve Avrupa’daki hane halklarında hissedildi.

Kişi başı varlıklar ise 3 bin 198 dolar (yüzde 3,6 ) azalışla geçen yıl sonunda dünya genelinde ortalama 84 bin 718 dolara geriledi. Bu gerilemenin büyük bir kısmı ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kazanmasından kaynaklandı.

İsviçre, yetişkin başına düşen servet açısından, kişi başına düşen 685 bin 230 dolarla birinci sırada yer aldı. İsviçre’yi, ABD, Hong Kong, Avusturalya, ve Danimarka izledi.

Hollanda’da milyoner sayısı arttı
Ülkemizdeki yetişkinlerin ortalama serveti yüzde 16 düşerek 120.000 doların biraz üzerine (neredeyse 110.000 euro) geriledi. Ortalama bir dünya vatandaşı şu anda yaklaşık 85.000 dolar (78.000 euro) kazanıyor. Belçika 220.000 euro ile sıralamada başı çekiyor.

Hollanda’da 5 yıl içinde 200 bin yeni milyoner listeye eklenecek
Dünyadaki dolar milyonerlerinin sayısı 2022'de 3,5 milyon azalarak 59,4 milyona indi. Credit Suisse, küresel anlamda enflasyonun düşmeye başladığını ve önümüzdeki yıllarda hisse senetleri ve gayrimenkulün değerinin yeniden artacağını ve toplam küresel varlığın 2027'ye kadar yüzde 30’un üzerinde büyüyeceğini öngörüyor. Buna bağlı olarak da şuandaki milyoner sayısının da 86 milyona çıkacağını tahmin ediyor.  

Diğer bir deyişle, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1,5'i kendini milyoner olarak adlandırabilecek; şu anki oran yüzde 1,1. Çin'de milyoner sayısının beş yıl içinde iki katından fazla artması bekleniyor.

Dolar cinsinden tüm mevcut milyonerlerin yüzde 2'si Hollanda'da yaşıyor. Nispeten küçük bir ülkede bu kadar çok milyoner olması dikkat çekiyor. Hollanda'da 2022 yılı sonunda 1,2 milyon milyoner olduğunu belirten bankaya göre önümüzdeki 5 yıl içinde sayı 200 bin artarak 1 milyon 400 bine çıkacak.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş