Amsterdam’da 1999 yılında kurulan ve o günden beri müşterilerine sunduğu kaliteli hizmeti sürdüren  Meram Cafe&Restoran, bu yıl Noel Bayramında gerçekleştirdikleri sosyal proje ile yine insanların yüzlerini güldürdü. 

Geçtiğimiz Ramazan Bayramında deneme amaçlı başladığı projeyi, Noel Bayramında da sürdürerek kalıcı hale gelmesi için bir adım daha atan Meram Restoran, hem insanların özellikle pandemi döneminde yüzlerinin gülümsemesini sağlamak hem de Noel bayramında birlikteliği yaşatmak için hazırladıkları kurabiye paketlerini ve Noel yemeklerini dağıttı. 

Yaklaşık iki hafta önce hazırlıklarına başlanan kurabiye paketleri geçtiğimiz hafta Cuma günü, Noel menüsündeki yemekler ise 24-25 Aralık günlerinde dağıtıldı.

“İnsanların gülüşünü görmek çok güzeldi” 
Noel bayramı haftasında gerçekleştirilen proje ile ilgili kendisine ulaştığımız Proje Koordinatörü Hakkı Şahin, “bu projede gerçekten ihtiyacı olan insanlarla, yakın zamanda yakınını kaybeden insanlarla ve daha niceleriyle karşılaştık. İnsanların gülüşünü görmek çok güzeldi. Çok pozitif tepkiler aldık.” dedi.

Restoranın bir şubesine acaba Noel ağacı mı yerleştirsek diye düşünürken “Kurabiye Bayramı” ve “Noel Yemeği” fikirlerinin doğduğunu belirten Hakkı Şahin, projeyi sadece gönüllü bayanlardan oluşan ve daha önce Amsterdam sokaklarındaki gençlerle ilgilendikleri için basına yansıyan SAAAM_Women Mahalle Anneleri ile birlikte hazırladıklarını dile getirdi.

Projede sadece SAAAM Anneleri yok
Şahin; SAAAM.Women Mahalle Annelerinin tamamen gönüllülük bazında bu projede yer aldığını ancak projeye katkı sağlayanların sadece onlar olmadığını da belirtti.

Projede Meram olarak Amsterdam’daki merkezi yemekhaneyi tahsis ettiklerini belirten Şahin, “Yaptığımız yemeklerden kurabiyelere tüm ürünlerin malzemeleri için sponsorlarımız oldu. Yani deyim yerindeyse çorbada çok kişinin tuzu oldu. Aşçılarımız Saaam’lı Annelerle birlikte hazırlıkları yaptı. SAAAM annelerinin günlerce çalıştığı, kendi elleriyle ve sevgi katarak hazırladığı, Meram olarak ürün temini ve lojistiğini sağladığımız ve mutfaklarımızda özenle hazırlanan binlerce kurabiyeyi, yine hep birlikte paketledik.” dedi.

Şahin; hazırlıklar ve paketleme sürecinde Amsterdam Sosyal İşler, Çeşitlilik ve Demokratikleşme’den sorumlu Belediye Meclisi üyesi Rutger Groot Wassink’in de bizzat katıldığını dile getirirken, “Belediye Meclisi üyemizin gelip, hem yapım hem de paketleme aşamasında yardımda bulunması ne kadar doğru bir şey yaptığımızı da tescil etti.” dedi.

Şimdilik sadece Amsterdam’da yapıldı ama…
Kurabiye Bayramı için binin üzerinde paket hazırlayan bu gönüllü ordusu; hazırlanan paketleri Amsterdam Oosdorp, Oosdorp Plein ve West bölgelerinde, bazen trafik ışıklarının yanında durarak geçen araç sürücülerine, bazen de sokaklarda ve parklarda yürüyen veya bisiklet süren kişilere, yaşlı veya çocuk ayırt etmeden, mutlu bayramlar dileyerek dağıtmış. 

Hakkı Şahin “İnsanların gülüşünü görmek çok güzeldi” derken, proje sayesinde insanların biraz olsun gülümsemesini sağladıklarını ve bundan hem paketleri alan kişilerin hem de dağıtan gönüllülerin çok memnun kaldığını belirtti.

500 kişilik 3 çeşit Noel yemeği
Ramazanda verilen iftar yemekleri gibi Noel Bayramı’nda da ihtiyaç sahiplerine ve yalnız insanlara ulaşmaya çalıştıklarını belirten Şahin, “Bizler, Meram ailesi olarak birçok yardım kampanyasını sessizce yapmaya çalışıyoruz fakat gördükki ihtiyaç sahibi insanlar bizlerin tahmininin çok üzerinde. Bu konuyu daha belirgin, daha bilinir hale getirebilmek, insanları, şirketleri, dernekleri vs. bu konuda daha bilinçli olmalarını sağlayabilmek amacıyla bu bayram (Noel) 500 kişilik, 3 çeşit yemekten oluşan Noel yemeği hazırladık.”dedi.

Projenin ikinci ayağı olarak gerçekleştirilen Noel yemeğinde de Meram ustalarının ve semt annelerinin hazırlıkları birlikte gerçekleştirdiğini belirten Şahin, bu yemek paketlerinin bir kısmının SAAAM Anneleri aracılığıyla, “belgesiz insanlara” ulaştırıldığını, bir kısmının ise yaşlılar evi, bakım evi gibi yerlere götürülerek servis edildiğini dile getirdi. 

Sadece yemek dağıtılmadı…
SAAAM Anneleri ile birlikte 1. ve 2. Noel günü Amsterdam’daki bakım evlerine, yardım kuruluşlarına dağıtan Meram, bu etkinliği fotoğraflayarak, kısa bir video da hazırlayıp sosyal medya üzerinden paylaştı. 

Hakkı Şahin bu etkinlik içerisinde iletişimde bulunulan kişilerle sohbet de edildiğini belirtirken “Onların hikayelerini dinledik. Gerçekten yalnızlık çeken, kısa süre önce sevdiklerini kaybetmiş olan, muhtaçlığını paylaşmaktan utanan birçok insanın hikayesini duyduk. Acılarını paylaştık. Birçok insanın mutluluğuna şahit olduk ve gelecek sosyal projelerimiz için bizleri adeta kamçılayan durumlarla karşılaştık.” şeklinde ifade etti.

Amaç: Bu projeyi her bayram günü tüm Hollanda’da gerçekleştirmek 

Halen Den Haag’da 1, Rotterdam’da 2 ve Amsterdam’da Merkez yemekhanesi ile birlikte 7 şubesi bulunan Meram Restoran, gerçekleştirdikleri Kurabiye Bayramı ve Noel Yemeği projelerini Hollanda geneline yaymayı ve Şeker Bayramı, Noel Bayramı ve Kurban Bayramı gibi diğer bayramlarda da tekrarlamayı hedefliyor. 

Bunun yanı sıra farklı projeler üzerinde de çalıştıklarını belirten Hakkı Şahin sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Bizim kültürümüzde bir elin verdiğini diğeri görmez, o yüzden yemek paketi verdiğimiz insanların fotoğraflarını çekmedik. Ancak o insanların nasıl memnun olduğunu, hatta bazılarının kaç gündür ilk defa sıcak yemek yediğini gördük. Bu projeyi Hollanda geneline yaymak istiyoruz. Bunun dışında Meram olarak gerçekleştirmek istediğimiz başka projelerimiz de var. Meram Restoranlarının kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Yüce beyin bizlere her zaman tembihlediği gibi; Mutluluk paylaştıkça çoğalır, bir gülümseme ile değişir Dünya… ” 

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU