Hollanda’da otizm konusunda çalışmaları ile adını duyuran Birsen Başar, Türk ailelere seslenerek, Türkçe diline çevrilen ankete katılmaları çağrısında bulundu. 

Bu yıl 25 Mart ile 2 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Otizm Haftasında “diversiteit” yani “çeşitlilik” ana tema olarak seçildi. Belirlenen bu tema tüm yıl boyunca farklı etkinlik ve girişimlerle hayata geçirildi. Bu girişimlerden bir tanesi de Hollanda Otizm Enstitüsü’nün (NAR) yürüttüğü büyük anketin Türkçeye çevrilmesi oldu.

Konu ile ilgili olarak Sonhaber’e açıklamada bulunan Birsen Başar, anketin özellikle Türk ailelere ulaştırılması ve bu grubun daha “görünür” ve “bilinir” hale gelmesi için Türkçeye çevrildiğini kaydetti. Başar “NAR araştırmaları genellikle Hollandaca yapılıyor. Bu anketi şimdi Türkçeye çevirdik. Amaç katılım sayısını artırarak bu grup içindeki sıkıntılar veya ihtiyaçlar neler onu ortaya çıkartmak.” dedi.

NAR araştırmalarına katılanların büyük çoğunluğunun Hollandalılardan oluştuğunu belirten Başar, etnik kökenli vatandaşlar arasında oranın çok düşük olduğunu dile getirdi.  Başar, Türkler ile Hollandalılar arasındaki farkların belirlenememesi nedeniyle gerekli değişikliklerin de yapılamadığına dikkat çekerken “Örnek verirsem, şu anda bir araştırma yapıyorum. Türk ailelerin katılımı o kadar az ki, Hollandalılarla aralarındaki farkları belirleyemiyoruz. Çünkü elimizde bunu değerlendirecek veri olmuyor” şeklinde ifade kullandı. 

Hollanda’nın Breda kentinde doğup büyüyen Türk kökenli Birsen Başar, 9 yıldır otizm elçiliğini yürütüyor, aynı zamanda Hollanda Otizm Araştırma Enstitüsü’nde (NAR) otizm araştırmaları yapıyor 

NAR Araştırması ve anketi
NAR araştırma sonuçları akademik düzeyde değerlendirildiği gibi aynı zamanda gerek hükümet gerekse diğer kurum ve kuruluşların başvuru kaynağı oluyor. Türkçe olarak hazırlanan NAR web sitesindeki ankete 16 yaş ve üzeri bireyler ile 15 yaş ve daha küçük çocukların ebeveynleri katılabiliyor.

Sitede iki önemli anket bulunuyor. Bunlardan ilki çocuğun veya yetişkin otizmlinin geçmişi, eğitim hayatı gibi temel bilgilerin yer aldığı bir bölüm ve yaklaşık 30 ila 45 dakika arasında sürüyor. Anketin diğer bölümleri ise daha kısa sürede yapılabiliyor. 

Katılım gönüllülük temelinde oluyor ve aileler veya otizmli bireyler isterlerse yine kurumun diğer anketlerine de katılabiliyor. 

NAR, ankete katılan ailelere her yıl geri bildirim göndererek anket sonucunda elde edilen bilgileri paylaşıyor. 

NAR araştırmasına katılmak için bu linki ziyaret edebilirsiniz.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş