Hollanda’da aralık ayı enflasyonu yüzde 6,4 ile son kırk yılın en yüksek seviyesine çıktı. Yüksek enflasyon nedeniyle fiyatlarda önemli ölçüde artmaya başladı. Ancak bu artışın, bazı premium özel markalı ürün tedarikçileri için yeterli olmadığı düşünülüyor. Özellikle süpermarketlere göre, üreticiler kazançlarını artırmak için fiyatları daha da yükseltiyor.

Financiele Dagblad gazetesinde yer alan ve kendi yaptığı bir araştırmaya dayanan haberde; süpermarketler ve tedarikçiler arasındaki müzakerelerin, yüksek enflasyon nedeniyle zorlu bir sürece girdiği belirtildi. 

Habere göre, süpermarketlerin çoğunluğu; “A markalı” olarak bilinen, premium özel markalı ürün  tedarikçilerinin satış fiyatlarının, enflasyona göre çok daha yüksek olduğunu düşünüyor.

FD’ye bir demeç veren Albert Heijn sözcüsü "Bu yıl büyük A markalı tedarikçilerle yaptığımız birkaç görüşmede, ek fiyat artışları uygulamak istediklerini fark ettik." şeklinde ifade kullandı.

Albert Heijn sözcüsünün bu görüşü diğer süpermarketler tarafından da destekleniyor. Vomar direktörü Aart van Haren "Bir dizi büyük üretici, özellikle A markalar, kendilerine küçük bir artı yaratmaya çalışıyor. Bunun için alkışlamadığımızı anlıyorsunuz." ifadesini kullandı. 

Jumbo Finansal İşler Müdürü Ton van Veen ise, "Fiyat artışları konusunda temkinli olmaya çalışıyoruz. Ancak sonsuza kadar erteleyebileceğimiz düşüncesi bir yanılsama olur." dedi.

Rabobank Ekonomisti Sebastiaan Schreijen’a göre, önümüzdeki dönemde üreticilerin maliyet artışlarını karşılamak için satış fiyatlarını ortalama yüzde 9 ila 10 artırması gerekecek. 

“Bu eşi benzeri olmayan bir şey.” ifadesini kullanan Schreijen, yaşanacak fiyat artışının kaçınılmaz bir şekilde tüketiciler tarafından karşılanmak zorunda kalınacağına da vurgu yaptı. 

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU