Hollanda'nın Limburg eyaletinde pazartesi günü çıkan orman yangını bir gecede yaklaşık beş kat büyüyerek 100 hektarlık alana yayıldı. Yangının etkilediği alan yaklaşık 100 hektara, yani yaklaşık 140 futbol sahası büyüklüğüne ulaştı. Yangın henüz kontrol altına alınamadı. Bölgedeki kamp alanı ile dört ev tahliye edilirken, yüzlerce itfaiyeci ve Savunma Bakanlığı'na ait üç Chinook yangın söndürme helikopteri çalışmalara devam ediyor.
Yangın gece boyunca büyüdü
Yangın, pazartesi günü öğle saatlerinde Oostrum yakınlarındaki Boschhuizerbergen ve De Rosmolen tabiat alanlarında başladı. Limburg-Noord Güvenlik Bölgesi Sözcüsü, yangının gece boyunca büyümeye devam ettiğini belirterek, ormanın iç kesimlerinin itfaiye araçları için ulaşılması güç olması nedeniyle müdahalenin zorlaştığını söyledi.
Yetkililere göre 100 hektarlık alanın bazı bölümlerindeki alevler söndürüldü ancak farklı noktalarda yangın halen etkisini sürdürüyor. İtfaiye ekipleri şu anda öncelikle yangının daha fazla yayılmasını engellemeye çalışıyor.
Rüzgâr söndürme çalışmalarını zorlaştırıyor
Gece saatlerinde rüzgârın yön değiştirmesiyle alevler farklı yönlere doğru ilerledi. İtfaiye ekipleri, yangının önünü kesebilmek için çeşitli noktalarda yangın şeritleri oluşturdu.
Maasheseweg çevresinde alevlerin kuzeye ilerlemesini engellemeye çalışan ekipler, bölgeden geçen demir yolu hattını da doğal bir bariyer olarak kullanıyor. Ancak yangının bir noktada rayları aştığı, bu bölgenin sürekli kontrol altında tutulduğu açıklandı.
Bölgede ayrıca yangın nedeniyle oluşan is parçacıklarının çevreye yayıldığı bildirildi. Yetkililer, bu parçacıkların sağlık açısından tehlike oluşturmadığını ve suyla kolayca temizlenebileceğini belirtti.
Yüzlerce itfaiyeci ve helikopter görev yapıyor
Pazartesi'yi salıya bağlayan gece boyunca 250 ila 300 itfaiyeci söndürme çalışmalarında görev aldı. Aynı sayıda ekibin gün içinde de çalışmalarını sürdürmesi bekleniyor.
Havanın kararmasıyla uçuşlarına ara veren Savunma Bakanlığı'na ait üç Chinook yangın söndürme helikopteri ise salı sabahı yeniden havalandı. Helikopterler, her sortide yaklaşık 7 bin 600 litre su bırakarak yangına havadan müdahale ediyor.
Tahliyeler ve uyarılar sürüyor
Yangın nedeniyle daha önce tahliye edilen kamp alanı ile dört ev boşaltılmış durumda bulunuyor. Yaklaşık 30 kamp sakini geceyi çevredeki bir otelde geçirdi.
Duman nedeniyle gönderilen NL-Alert uyarısı da yürürlükte kalmaya devam ediyor. Yetkililer, özellikle Smakt ve Holthees çevresinde yaşayanlardan dumanlı bölgelerden uzak durmalarını, rahatsızlık hissetmeleri halinde kapı ve pencereleri ile havalandırma sistemlerini kapatmalarını istedi.
Rüzgârın yön değiştirmesiyle birlikte yangın kokusunun Nijmegen ve Berg en Dal çevresinde de hissedildiği bildirildi.
Tren seferleri durduruldu
Yangın nedeniyle Boxmeer ile Venray arasındaki tren seferleri de durduruldu. ProRail, hattın en az salı günü saat 18.00'e kadar kapalı kalacağını açıkladı. Seferlerin yeniden başlayacağı tarihin ise yangının seyrine göre belirleneceği ifade edildi.
©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Yapay zeka




