Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) gençler arasında kilo probleminin arttığını açıkladı. CBS’e göre 2014'te 2-25 yaş arası çocukların yüzde 15'i fazla kilolu iken, bu oran 2022'de yüzde 17'ye çıktı. 18-25 yaş arasındaki genç yetişkinler arasında 2014'te aşırı kilolu olanların oranı yüzde 21 iken, 2022'de bu oran yüzde 25'e çıktı. 2014'ten beri obez gençlerin oranı ise sabit kaldı.

CBS çocuklar ve gençlerdeki kilo sorununun ebeveynlerin kökeni ve eğitim seviyesi ile bağlantılı olduğunu belirtiyor. Verilere göre; 12 yaşın altındaki çocuklarda obezite oranı mesleki eğitim almış ebeveynli ailelerde, üniversite veya hbo eğitimi olan ebeveynlerin bulunduğu ailelere göre 3 kat daha fazla. Öte yandan en az bir ebeveyni obez olan çocuklarda da aşırı kilo problemi daha yaygın görülüyor.

Kökeni Avrupa ülkeleri dışından olan 2-25 yaş arası gençlerin yüzde 24'ünde fazla kilo görülüyor, bu oran Hollanda kökenli gençlerde yüzde 15. Erkekler ve kızlar arasında aşırı kilolu olma oranı hemen hemen aynı.

CBS’e göre fazla kilolu gençlerin büyük bir kısmı yeterince hareket etmiyor. Aşırı kilolu olan 12-18 yaş arası gençlerin sadece yüzde 29’u Sağlık Kurulu’nun tavsiye ettiği yönergelere göre hareket ediyor. Kurul, 12 yaşına kadar olan çocuklar için her gün en az bir saat örneğin bisiklete binme ve yürüme gibi "orta yoğunlukta aktivite" tavsiyesinde bulunuyor. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş