Algemeen Dagblad gazetesinin işgücü piyasası uzmanlarının yaptığı analizlere dayanarak verdiği haberde, son zamanlarda gençlerin daha çok serbest meslek sahibi (ZZP) olmaya çalıştığı belirtildi. 

Haberde; gençlerin çalışma saatleri üzerinde daha fazla kontrol sağlayabileceği ve daha iyi gelir sağlayacağı için serbest meslek sahibi olmayı tercih ettiği belirtildi.

AD’nin haberinde bu tablonun Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) ve Ticaret Odası rakamlarında da görüldüğü aktarıldı.

CBS rakamları yılın üçüncü çeyreğinde serbest meslek sahiplerinin sayısının arttığını göstermekte. Şuanda Hollanda’da 1,2 milyon serbest meslek sahibi kayıtlı. İşgücü piyasasında önemli eksikliklerin olduğu bir dönemde, gençler arasında girişimciliğin yükselişe geçmesi ise dikkat çekici bir nokta olarak görülüyor. 

Bu genç girişimcilerin tercih ettiği sektörler arasında sağlık ve sosyal yardım sektörü başta geliyor. Bu sektörü teknik, ticaret ve bilişim teknolojileri takip ediyor.

İş piyasası uzmanları, 2023'te işsizliğin yeniden bir miktar artmasının beklendiğini buna rağmen gençler arasındaki serbest meslek sahibi olma eğiliminin yakın zaman içerisinde tersine dönmeyeceğini tahmin ediyor.

Gençler için çalışma saatleri ve gelir en önemli neden
UWV'den işgücü piyasası uzmanı Rob Witjes, serbest meslek sahibi olunduğunda kendi çalışma saatlerini belirleyebilme ve daha fazla kazanma ihtimali bulunduğu için gençlerin girişimciliğe yönelmeyi seçtiğini belirtiyor.

Witjes bu konuyu “Özellikle çocuk bakımı, genel bakım ve eğitim gibi çalışma programlarının kullanıldığı sektörlerde insanlar, çalışma saatlerini kendileri yönetmek istediğini belirtiyor.” şeklinde açıklıyor.

CBS elde edilen verilere göre çarpıcı olan noktanın, giderek daha fazla gencin kendi işini kurma hırsına sahip olması olduğunu belirtiyor. Merkezi İstatistik Bürosu’na göre 25 ila 40 yaş grubundakilerde yüzde on bir gibi önemli bir artış var.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.