Savcılık; tartışmalı Middel X intihar ilacını tedarik ettiği gerekçesi ile yedi kişi hakkında dava açılacağını duyurdu. Bu kişilerden ikisinin ilacı gerçekten temin ettiği ve insanların ölümüne yardım ettiğinden şüpheleniliyor. Diğer beş kişinin rolü ise tam olarak bilinmiyor.

Geçen yıl Ekim ayında savcılık 10 kişi hakkında dava açmak istediğini bildirmişti. Dava açılacak 7 kişinin dışında kalan üç kişinin dosyadan çıkartıldığı belirtildi.

Yapılan savcılık açıklamasında hakkında dava açılacak olan 7 kişinin intiharla ilgili bilgilerin verildiği ve yasal olan sözde ‘ev sohbetleri’ne katıldığının tespit edildiği ancak bununla kalmadığının anlaşıldığı belirtildi. Sözü edilen yedi kişinin Middel X ilacını temin etmeyi kolaylaştıran yöntemler uyguladığı belirtildi.

Savcılık, hakkında dava açılacak yedi kişi “bir suç örgütünün üyesi” olmakla suçladı. Bu, iki ya da daha fazla kişinin suç işlemek amacıyla işbirliği yapması anlamına geliyor. 

Şüphelilerin hepsinin Son İstek Kooperatif'inin (Coöperatie Laatste Wil - CLW) üyesi olduğu belirtiliyor. 

Son İstek Kooperatif'i üyesi yedi kişiye karşı açılacak davalar önümüzdeki yıl Arnhem'deki mahkemede görülecek.

Hollanda’da Middel X davaları
İlacın kendisi yasa dışı olmasa da satışı ve dağıtımı “intihara yardım” olarak değerlendiriliyor ve kanunlara aykırı görüldüğü için cezalandırılıyor. Temmuz ayında yine CLW üyesi olan Alex S. adlı bir kişi bu nedenle 3,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ağustos ayında ise Middel X intihar ilacı satan ve 7 kişinin ölümüne neden olduğu iddia edilen Son İstek Kooperatif'i üyesi 76 yaşındaki Tom de M. hakkında dava açılmıştı.

Kooperatif, geçen yıl ev sohbetlerini, bu toplantılardan sonra uyuşturucu satışına ilişkin anlaşmalar yapıldığına dair belirtilerin ardından durdurdu.

Middel X nedir?
İntihar tozu olarak da adlandırılan 'Middel X' ilk olarak 2021 Temmuz ayında 28 yaşındaki bir kadının Middel X maddesini aldıktan sonra, yaptığından pişman olup 112'yi aramasıyla ortaya çıktı. Ne yazık ki kadın kurtarılamadı.

Hollanda'da kimyasal toptancılarda bulunan toz halindeki Middel X ilk olarak 2017 yılında "İnsanlar hayatlarını sona erdirmekte özgürdür" kurumu tarafından medyaya tanıtılmaya başlandı. Aynı felsefeyi savunan Gert Rebergen ve Jos van Wijk inisiyatifinde, 2013 yılında kurulan  Son İstek Kooperatif'i (Coöperatie Laatste Wil - CLW) kooperatif üyelerine sözü edilen ilacı temin etmesiyle gündemdeydi. Adalet bakanlığı ise bu uygulamayı yasaklamıştı. Ancak bu yasağa rağmen ilacın yasadışı olarak özellikle internet üzerinden dağıtıldığı biliniyordu.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş