Savcılık Tom de M. hakkında 7 kişiye intihar ilacı “Middel X” sattığı gerekçesiyle dava açıyor.  Volkskrant gazetesi savcılığın intihar ilacının yayılmasına ilişkin soruşturmada ikinci kez dava başlattığını yazdı.

Volkskrant'a göre Tom de M., ilacı yıllarca kendi internet sitesi üzerinden satarak yedi kişinin intihar etmesine yardımcı oldu. Savcılık adamın bu yolla kara para akladığından da şüpheleniyor.

Dava, Breda'da 54 yaşındaki bir adamın ölümü sonrası başladı. Şüpheli, bir posta paketi aracılığıyla tespit edildi.

Gazetenin aktardığı bilgiye göre Tom de M. ilacı alıcılarına belirli koşullar altında satıyordu. Her alıcıya sadece bir sefer ilaç satışı yapılıyor ve satın alındıktan 60 gün sonra iadeli taahhütlü zarfla, yani imza karşılığı alıcıya gönderiliyor. Alıcı daha sonra parasını ödediği ilacı kilitli bir kasadan teslim alıyor.

Hakkında soruşturma başlatılan Tom de M.’nin daha önce basında hakkında çok kez tartışmaların yaşandığı Son İstek Kooperatif'inin (Coöperatie Laatste Wil - CLW) bir üyesi olduğu belirtiliyor. 

İlacın kendisi yasa dışı olmasa da satışı ve dağıtımı “intihara yardım” olarak değerlendiriliyor ve kanunlara aykırı görüldüğü için cezalandırılıyor. Geçtiğimiz ay yine CLW üyesi olan Alex S. adlı bir kişi bu nedenle 3,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Middel X nedir?
İntihar tozu olarak da adlandırılan 'Middel X' ilk olarak 2021 Temmuz ayında 28 yaşındaki bir kadının Middel X maddesini aldıktan sonra, yaptığından pişman olup 112'yi aramasıyla ortaya çıktı. Ne yazık ki kadın kurtarılamadı.

Hollanda'da kimyasal toptancılarda bulunan toz halindeki Middel X ilk olarak 2017 yılında medyaya tanıtılmaya başlandı. Bu tanıtımı yapan kurum ise "İnsanlar hayatlarını sona erdirmekte özgürdür." Felsefesini savunan Gert Rebergen ve Jos van Wijk inisiyatifinde, 2013 yılında kurulan  Son İstek Kooperatif'i (Coöperatie Laatste Wil - CLW) oldu. CLW kooperatif üyelerine sözü edilen ilacı temin etmesiyle gündemdeydi. Adalet bakanlığı ise bu uygulamayı yasaklamıştı. Ancak bu yasağa rağmen ilacın yasadışı olarak özellikle internet üzerinden dağıtıldığı biliniyordu.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Temsili

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş