Süpermarket zinciri ALDI Çarşamba günü yapay zeka ile yönetilen Hollanda’daki ilk mağazasını Utrecht’te açıyor. Bu mağazada ne kasa var ne de müşteriler satın almak istedikleri ürünlerin barkodlarını kendi kendilerine okutmak zorunda kalıyor. Ürünlerin fiyatlarının ise diğer mağazalara göre biraz daha düşük olacağı tahmin ediliyor.

Utrecht, De Lange Viestraat 2R adresinde deneme amaçlı başlanan ALDI Shop & Go mağazasında, tavandaki akıllı kameralar ve raflardaki sensörler müşterinin seçtiği ürünün hareketlerini takip edecek. 

Mağazada bulunan az sayıdaki personel müşterinin sorularını cevaplamak, taze ekmek servisi yapmak veya rafları doldurmak için görev yapacak.

Sistem nasıl çalışıyor
ALDI Shop & Go mağazasına gitmeden önce müşterilerin mağazaya özel uygulamasını telefonlarına indirerek bir hesap oluşturması ve Visa veya Mastercard kredi kartını bu hesaba tanımlatması gerekiyor. Uygulama üzerinden otomatik ödeme, yalnızca kredi kartlarıyla yapıla biliniyor.

Mağazada alınan her ürün akıllı sistem sayesinde takip ediliyor ve direk olarak müşterinin ödeyeceği toplam miktarı çıkarılıyor. 

Müşteri mağazadan ayrılacağı sırada da bu toplam, uygulamada kayıtlı olan kredi kartından kesiliyor.

Şirket geçtiğimiz aylarda kendi personeli ile bu sistemin denemelerinin yapıldığını, Çarşamba gününden itibaren de mağaza müşterilerinin bunu deneyimleyebileceğini belirtti.

“Müşteriler hızlı ve kolay süreçler istiyor”

Aldi Utrecht 01
ALDI ceo’su Jan Oostvogels, yeni mağaza açılışı ile ilgili olarak basına yaptığı açıklamada, “Utrecht'teki bu güzel inovasyon projesini müşterilerimizle test edebildiğimiz için çok gururluyuz. Müşterilerin alışverişlerini olabildiğince kolay yapmalarını sağlamak şirket stratejimize uyuyor. Alışveriş deneyimini nasıl daha keyifli hale getirebileceğimizi müşteri ile birlikte düşünüyoruz. Yaptığımız araştırmalardan müşterilerimizin kasada hızlı ve kolay süreçleri daha takdir ettiğini biliyoruz. Utrecht'teki test şubemiz de buna mükemmel uyum sağlayacak.” dedi.

Kullanılan sistem
Trigo Vision Ltd. tarafından geliştirilen sistem, tavandaki akıllı kameralar ve raflarda sensörlerle çalışıyor. Bu ileri teknoloji ile sadece müşterinin ve ürünün hareketleri takip ediliyor.

Sistem yüz tanıma, göz veya parmak izi tarama veya diğer biyometrik tanımlayıcıları kullanmıyor.

Aldi bu yılın başında İngiltere’nin başkenti Londra’da açtığı kasasız mağazası ile ülkede ilk denemelere başladı. 

Albert Heijn ve Amazon
2019'da Albert Heijn, Schiphol'de yazarkasa ve kendi tarayıcısı olmayan bir süpermarket açtı. Bu birkaç aylık bir denemeydi.

Amazon ise halihazırda ABD'de düzinelerce ödemesiz süpermarket işletiyor.

ALDI uygulaması hakkında bilgi almak bu linki zşyaret edebilirsiniz.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın