Hollanda Yahudi lobisi, Temsilciler Meclisi’nde "Nehirden denize kadar, Filistin özgür olacak" söylemini kullanan DENK Partisi Meclis Grup Başkanı Stephan van Baarle hakkında suç duyurusu yapıldı. 

Hafta içerisinde DENK Partisi Meclis Grup Başkanı Stephan van Baarle, Temsilciler Meclisi'ndeki İsrail-Hamas oturumundaki konuşmasında "Nehirden denize kadar, Filistin özgür olacak" söylemini kullandı. Meclise sunulan bir önerge ile bu sözün mecliste kullanılması yasaklandı. 

Hollanda kanunlarına göre Milletvekilleri mecliste yaptıkları açıklamalar için yargılanamazlar. Ancak ulusal meclis salonunun dışında yaptıkları ifadeler için bu geçerli değildir. Bu durumu değerlendiren Yahudi lobisi de hemen harekete geçerek Van Baarle hakkında suç duyurusunda bulundu.

İsrail Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi (CIDI) tarafından yapılan suç duyurusunda, DENK partisi seçim programında, “üzeri Filistin bayrağı ile kaplı olan İsrail devletinin bir haritası bulunduğu ve bunu İsrail devletinin ve dolayısıyla Yahudi halkının var olma hakkının olmadığını ifade etmek amacıyla yapıldığı” gerekçesi öne sürüldü.  

Van Baarle: “Önceden de vardı gelecekte de olacak”
DENK partisi parti programı ile ilgili daha önceden Sonhaber’e açıklama yapan Van Baarle, Filistin halkının son 75 yıldır İsrail'in ayrımcı politikaları nedeniyle büyük acılar çektiğini ve DENK partisinin ilk kurulduğu dönemden bu yana Filistin davasına destek verdiğini, bu desteğin bugün devam ettiğini ve gelecekte de devam edeceğini belirtmişti. 

İsrail'in Filistin topraklarını işgalini Hollanda Parlamentosunda sürekli dile getirdiklerini belirten Van Baarle, bölgedeki adaletin gerçekleşebilmesi için tek yolun, bağımsız bir Filistin devletinin kurulması olduğunu belirtmiş, “İsrail'in işlediği savaş suçlarına yönelik olarak uluslararası hukuk çerçevesinde yargılanması gerektiğine inanıyoruz” demişti.

Mecliste yasaklama kararı alındı
DENK Partisi Meclis Grup Başkanı Stephan van Baarle hafta içerisinde Temsilciler Meclisi'ndeki İsrail-Hamas oturumunda yaptığı konuşmada "Nehirden denize kadar, Filistin özgür olacak" söylemini kullandı. 

Aralarında Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz’ün de bulunduğu bazı milletvekilleri Van Baarle'nin kullandığı ifadelerin Yahudi düşmanlığı olduğunu iddia ederek, milletvekilinden sözlerini geri almasını talep etti. 

Bu durumdan rahatsız olduğunu belirten Van Baarle, Antisemitizme karşı olduğunu ifade etti ve "Filistinlilerin özgürlük ve eşitlik talepleri hemen antisemitizm ya da başka bir nefret biçimine sokuluyor” diye konuştu ve sözlerini geriye almayacağını ifade etti.

Bunun üzerine, esasen Hollanda'da hukuken suç teşkil etmeyen bu söylem ile ilgili sunulan “İsrail Devleti'nin yok edilmesinin propagandasının yapıldığı ve bu nedenle şiddete çağrı oluşturduğu” gerekçeli önerge, kabul edildi ve bu sözlerin Meclis’te kullanılması yasaklandı. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş