DENK partisi Filistin sorununu gündemde tutuyor ve konuyu meclise taşımaktan çekinmiyor. Parti Filistin davası ile ilgili seçim programına  aldığı çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaştı.

Konu ile ilgili olarak SonHaber.eu’ya bir açıklama yapan Denk Partisi Milletvekili ve Meclis Grup Başkanı Stephan van Baarle, Filistin halkının son 75 yıldır İsrail'in ayrımcı politikaları nedeniyle büyük acılar çektiğini ve partinin ilk kurulduğu dönemden bu yana Filistin davasına olan desteğinin, bugün devam ettiğini ve gelecekte de devam edeceğini belirtti. 

Van Baarle İsrail'in Filistin topraklarındaki haksız uygulamalarını Hollanda Parlamentosunda sürekli dile getirdiklerini kaydetti. 

Van Baarle; adaletin gerçekleşebilmesi için tek yolun, bağımsız bir Filistin devletinin kurulması olduğunu belirtti ve “İsrail'in işlediği savaş suçlarına yönelik olarak uluslararası hukuk çerçevesinde yargılanması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Filistin davasında Hollanda’nın neler yapabileceği konusunda parti programına da aldıkları maddeleri hatırlatan Van Baarle, İsrail’in iki devletli çözümü imkansız hale getirdiğini bu nedenle Hollanda ve AB’nin tek bir alternatif olan ve herkes için eşit haklara sahip, adı Filistin olan tek bir devleti teşvik etmesi gerektiğini kaydetti. Van Baarle Filistin davasının takipçisi olacaklarını ve her fırsatta gündeme getirmekten çekinmeyeceklerini dile getirdi.

Stephan van Baarle’nin açıklamasında belirttiği ve DENK partisi parti programında yer alan çözüm önerileri şu şekilde:

  • Hollanda, Filistin devletini tanımalı ve bu konuda Avrupa Birliği içindeki yerini belirlemelidir. 
  • Kudüs, Filistin'in bölünmez başkenti olmalıdır. 
  • Hollanda, Kudüs'ü asla İsrail'in başkenti olarak tanımayacağını ve Hollanda'nın İsrail büyükelçiliğini asla Kudüs'e taşımayacağını belirtmelidir. 
  • Hollanda; İsrail ile tüm askeri işbirliğini durdurmalı ve böylece Filistinlilerin daha fazla baskı altına alınmasına katkıda bulunmamalıdır. 
  • Filistinlilerin haklarına saygı gösterene kadar, İsrail ile olan Avrupa ortaklık anlaşmasını askıya alınmalıdır. 
  • Hollanda, işgal altındaki Filistin ve İsrail'deki Apartheid gerçeğini kabul etmelidir. 
  • Hollanda hükümeti, İsrail'in Filistinlilere karşı işlediği suçları sert bir şekilde kınamalıdır. 
  • Den Haag’da Filistinlilere karşı işlenen suçlardan sorumlu olanların yargılanacağı bir İsrail Mahkemesi kurulmalıdır. 
  • Benjamin Netanyahu gibi savaş suçluları, kurulacak İsrail Mahkemesi’nde yargılanmalıdır.
  • İsrail'e karşı boykot uygulayarak, illegal yerleşim bölgelerinden ürün gelmesi engellenmelidir. 
  • Hollanda hükümetinin, İsrail'in canice misillemeleri ve Filistin halkının kolektif olarak cezalandırılması hususunda verdiği siyasi desteğin incelenmesi için bağımsız bir soruşturma yapılmalıdır.
  • Filistin diasporasının geri dönüş hakkı için durmaksızın çaba göstermeye devam edilmelidir. 
  • Filistinliler için büyük felaketi temsil eden ve Filistin topraklarında İsrail devletinin kuruluşunu ifade eden, Türkçe karşılığıyla ‟talihsizlik günü” olan  ‟Nakba”ya daha fazla dikkat çekilmeli ve 1948'de 700 bin Filistinlinin etnik temizliğinin gerçekleştiği 15 Mayıs günü anılmalıdır.

denk palestijn

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş