Her geçen gün; hem sağlık sorunlarına sosyal medya aracılığıyla çare arayanların sayısı hem de bu konuda çeşitli tavsiyelerde bulunan fenomenlerin sayısı artıyor. Bir çok tıp uzmanı sosyal medya aracılığıyla verilen bu sözde çarelere itibar edilmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Algemeen Dagblad gazetesinde yayınlanan bir haberde Hollanda’da giderek daha fazla tanınan kişi veya sosyal medya fenomeninin, ‘güneşli havada gözlük takmayın’, ‘bu uygulamayı kullanarak doğum kontrolü sağlaya bilirsiniz’ veya ‘bu vitaminleri kullanırsanız daha iyi olur‘ gibi tavsiye paylaşımları yaptığına dikkat çekildi. Hollanda Bilinçli İlaç Kullanımı Enstitüsü de sosyal medya paylaşımlarının ve buna inanan kişilerin sayısının her geçen gün arttığını ve durumun endişe verici olmaya başladığını açıkladı. Uzmanların bu konuda tavsiyesi ise sosyal medyada verilen her tavsiyeyi doğru olarak kabul etmemek ve ev doktoru veya yaşanan sağlık sorunu ile ilgili bir uzman hekime başvurmak. 

Gelecek yıllarda büyük sorun yaratacak!
Enstitü direktörü Ruud Coolen van Brakelen bu durumu “bir aile doktorunun görüşünden ziyade yakışıklı bir BN'er (Tanınmış Hollandalı) görüşüne daha fazla değer veren bir nesil yetişiyor” şeklinde ifade ediyor ve gelecek yıllarda büyük sorunlar yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Her zaman ev doktoruna danışılması tavsiyesinde bulunan Coolen van Brakelen, aksi halde bu tür yöntemleri uygulayan kişilerin büyük sorunlarla karşılaşabileceğini vurguluyor.

Hollanda’da birçok kürtaj kliniği bu yaz aylarında, sosyal medyada tavsiye edilen doğal doğum kontrol yöntemlerini kullanırken istenmeyen şekilde hamile kalan genç kadınların daha fazla görülmeye başladığını belirtiyor. Sağlık ve Gençlik Denetim Kurulu (IGJ) tarafından yapılan yıllık verilere göre, geçtiğimiz yıl gebeliğin erken evrede sonlandırıldığı toplam 35 bin 606 vaka görüldü. bu sayı bir yıl öneye göre yüzde 15 arttı. 

Aile doktorları da muayene gelen hastaların giderek daha fazla, besin veya vitamin takviyeleri kullanıp kullanmamaları gerektiği konusunda soru sorduğunu belirtiyor. 

Bu işten para kazananlar da artıyor!
Bir başka dikkat çekici nokta ise Facebook, YouTube, Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformlarında aktif olan ve sağlık tavsiyeleri veren ve bu yollar para kazanan influencer (fenomen) sayısının artması. Ticaret odası verilerine göre 2017 yılından bu yana her hafta yaklaşık üç ila dört kişi vlogger, YouTuber veya influencer olarak kayıt yaptırıyor. Resmi olarak bu şekilde bin sekizyüz kişinin kayıtlı olduğu ancak gerçek sayının bundan çok yüksek olduğu belirtiliyor.

“Sosyal medya fenomenlerinin her söylediğine inanmayın”
Tıp uzmanları bir noktada hem fikir: Sosyal medya fenomenlerinin her söylediğine inanmamak gerekiyor. Buna bir örnek vermek gerekirse Online influencer ve sağlıklı yaşam koçu Rens Kroes’un paylaşımlarını verebiliriz. Paylaşımlarında üstüne bastırarak “her şeyi olduğu gibi kabul etmeyin” diyen Kroes, doğum kontrol haplarını kullanmak yerine, akıllı telefonlarda kullanılan Natural Cycles uygulamasını "doğal hormonsuz doğum kontrol yöntemi” olarak öneriyor. 

Bu uygulamada kadınlar her gün vücut ısılarını ölçerek kayıt yapıyor Uygulama, o gün kırmızı mı (doğurgan, korunmasız cinsel ilişki yok) yoksa yeşil mi (doğurgan değil, korunmasız cinsel ilişki var) şeklinde yanıtlar veriyor. Kroes’a göre bu yöntem kimyasal doğum kontrol haplarından çok daha iyi.

Uygulama gerçekten de FDA tarafından onaylanmış, ancak Kroes gibi bu uygulamayı tavsiye eden influencer'ların genellikle belirtmediği şey, FDA'nın araştırmalarına göre 'mükemmel kullanım' (yani talimatlarına tam olarak uygun) durumda bile kadınların yüzde 1,8'inin bir yıl içinde hamile kalma riskinin olduğu. Verilen talimatların dışında (örn. bir keresinde farklı bir zamanda sıcaklık ölçme, hastalık, alkol gibi) bir durumda ise bu oran yüzde 6,5'e yükseliyor. Hollanda İlaç Değerlendirme Kurumu (CBG), doğal doğum kontrolünün kullanımı durumunda istenmeyen bir gebelik olasılığının yüzde 20’lere kadar çıktığını belirtiyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş