Alınan tam kapanma kararlarının sosyal ve ekonomik açıdan ‘devasa’ zararlarının olacağını düşünen üç bakanlık, aşı zorunluluğu konusunda araştırma yapılmasını ve bu seçeneğin masaya yatırılmasını önerdi.

Geçici hükümetin Sağlık Bakanı Hugo de Jonge, Sosyal İşler ve İstihdam Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Ekonomik İşler ve İklim Bakanlığı tarafından hazırlanan bir öneriyi, Temsilciler Meclisine sundu. Hafta sonunda Meclise gönderilen öneride 'aşılama politikasında daha keskin seçimler alınması’ tavsiye edildi. 
  
Bakanlıkların Nederlandse Dagblad gazetesine yaptığı açıklamada; öneriyle, “Kısa vadede, insanları aşı ve 3. doz aşı yaptırmaya teşvik etmenin veya mecbur bırakmanın yollarını aramak” ve “bu yolların avantaj ve dezavantajlarını ortaya çıkarmak” istendiği belirtildi.

Yapılan açıklamada önerinin; “krizden çıkmanın yapısal yolunun aşılama yoluyla bağışıklığı artırmak olduğu ve bakım sisteminin aşırı yüklenmesine ve özgürlüğü kısıtlayan radikal önlemlere karşı çare olacağı” için sunulduğu aktarıldı.

Etkileri devasa

Bakan de Jonge gönderilen önergede, sosyal ve ekonomik zararın 'devasa’ boyutta olduğunu, eğitime atıfta bulunarak açıkladı. Eğitim kurumlarının sürekli kapatılmasının “orantısız” olduğunu belirten Bakan, bu durumun gençlerin ruh sağlığını etkilediğini, uzaktan eğitimin öğrenme dezavantajlarına yol açtığını ve çalışan ebeveynlerin üretkenliğini zedelediğini kaydetti. 

Bakanlıklara göre, tam kapanma tüm sektörleri olumsuz etkiliyor. Yılın son günlerinde normal şartlarda daha fazla ciro yapacak olan perakende dükkanları, restoran veya cafe gibi işletmeler, bu durumdan aşırı etkileniyor.

Sağlık Bakanlığı'nın verilen bu tavsiyeye uyup uymayacağı henüz belli değil. Ekonomik İşler ve İklim Politikası Bakanlığı Sözcüsü Laura Kwakernaak gazeteye yaptığı açıklamada: "Şu anda uzun vadeli bir korona stratejisi düşünülüyor. İlk sonuçların Şubat ortasında alınması bekleniyor.” şeklinde ifade kullandı.

Kasım ayı içerisinde basına açıklama yapan Hugo de Jonge “bizde aşı zorunluluğu yok ve hiç de olmayacak” şeklinde açıklama yapmıştı ancak, Aralık ayına girdiğimiz günlerde aşı zorunluluğu fikrinin dışlanamayacağı söylemlerinde bulundu. Aynı şekilde Mark Rutte da Kasım ayı sonunda verilen basın toplantısında "Hayır, zamanı değil ama hiçbir şeyi göz ardı edemezsiniz." şeklinde ifade kullanmıştı.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU