Hollanda'nın Lelystad kentinde başlatılan pilot proje uygulaması ile birlikte toplu taşıma ödemeleri (OV-chipkaart)'a gerek kalmadan bu haftadan itibaren, banka kartları veya kredi kartları aracılığıyla yapılmaya başlanıyor.

Önümüzdeki günlerde hazır hale gelecek akıllı telefonlara indirilecek uygulama (OVpay) ile birlikte banka kartlarının yanı sıra telefonlar aracılığıyla da ödeme gerçekleşecek.

Akıllı telefon uygulaması üzerinden QR kod ya da banka kartı ile ödeme yapılacak

Lelystad kentinde uygulamaya alınan pilot proje sayesinde otobüse binen yolcular; toplu taşıma kartına gerek duymadan akıllı telefonları ile OVpay uygulamasını kullanarak, QR kod yani karekod okutarak ya da banka kartlarını okutarak ödeme gerçekleştirebilecek. Şu an için sadece banka kartı veya kredi kartı kullanılabilirken, önümüzdeki günlerde telefon uygulaması üzerinden de işlem yapılabilecek.

Lelystad kentinde bu hafta itibariyle pilot uygulama olarak şimdilik sadece otobüslerde test edilmeye başlanan uygulamanın, zamanla tüm ulaşım ağına yayılması ve her toplu taşıma araçlarında kullanılmaya başlanacağı açıklandı.

Akıllı telefonlar ya da banka kartı aracılığıyla hayata geçirilecek sistemde, yolcuların fiziksel olarak toplu taşıma kartı (OV-chipkaart) bulundurmasına gerek kalmayacak.

Yeni ödeme sistemi OVpay geliyor

Hollanda'da toplu taşıma kartı (OV-chipkaart)'dan sorumlu olan Translink şirketinin sözcüsü Gerbrant Corbee, şu an yürürlülükte olan kart sisteminin 2023 yılının sonlarına kadar sonlandırılacağını öngörüyor. 

Sözcü Corbee, Translik şirketinin gelecek yıldan itibaren OVpay adında bir banka kartı ve akıllı telefonlara indirilecek uygulama tanıtacağını açıkladı. Corbee, "Bu yeni ödeme sistemini test etmek için bu hafta Lelystad şehir otobüslerinde başlatıyoruz. Ardından ülkemizin geri kalanındaki tüm ulaşım ağı için düşünüyoruz." dedi.

2021 yılı için toplu taşıma araçlarına 60 binden fazla yeni sistem kart okuyucu yerleştireceklerini belirten Corbee, OVpay uygulamasının altyapısının bu şekilde hazırlandığını belirtti. 

OVpay'in ödeme ağı geniş genişletiliyor

Hollanda'da bu yıl test edilmeye başlanacak olan OVpay uygulamasının yolculara kolay, hızlı ve güvenli toplu taşıma imkanı sunması bekleniyor. Ayrıca OVpay uygulamasının ödeme ağının genişletilmesi üzerinde çalışıldığı belirtildi.

Hollanda OV-chipkaart (OV-NL) organizatörü Pedro Peters,  yolcuların tren, metro, ve otobüslerde tek bir QR kodunu kullanabilmesi için tiyatrolar, müzeler, sinemalar,  turistik yerler, etkinlikler, diğer toplu ulaşım araçları ve kiralanabilen bisikletlerle ortak ödeme sistemi üzerinde çalışmasına yoğunlaştıklarını açıkladı.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın 

©️SONHABER.EU