Binlerce otobüs şoförü, vatman ve kondüktör Perşembe ve Cuma günü iş bırakacak. NS trenleri ile Amsterdam, Rotterdam ve Den Haag’daki toplu taşıma personeli greve katılmayacak.

İşçi sendikası FNV tarafından yapılan açıklamada, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin çıkmaza girdiği ve binlerce otobüs şoförü, vatman ve kondüktörün Perşembe ve Cuma günü işi bırakacağı belirtildi. FNV sözcüsü “Grev zaten planlanmıştı. Dün son bir müzakere girişiminde bulunduk.” Şeklinde açıklama yaptı.

Yarın ve Cuma günü yapılacak grevde şehir içi otobüs ve kısa mesafeli tren seferleri yapılmayacak. Hollanda Demiryolları (NS) personeli ile Amsterdam, Roetterdam ve Den Haag’daki toplu taşıma personelinin farklı bir toplu iş sözleşmesine tabi olduğu için greve katılmayacağı belirtildi. Grevden hangi bölgelerin etkileneceği henüz net değil.

Bölgesel taşımacılık toplu iş sözleşmesi on üç bin çalışanı kapsıyor. Bu kişilerden binlercesinin sendikaya üye olduğu ve iş bırakma eylemine katılacağı tahmin ediliyor.

Toplu Taşıma İşverenleri Sendikası (VWOV) ve İşçi Sendikası (FNV) yetkililerinin dün gece geç saatlere kadar toplu iş sözleşmesi görüşmesine devam etti. VWOV'a göre sendikalar, yüzde 8'lik "ortalamanın üzerinde bir ücret teklifi"ne rağmen görüşmeleri durdurdu.

Görüşme çıkmaza girdi
FNV Direktörü Marijn van der Gaag, VWOV’nin açıklamasına katılmadığını belirtti ve görüşmelerin çıkmaza girdiğini söyledi. Van der Gaag, maaşlara zam tartışmasının yanı sıra yeni bir toplu iş sözleşmesinin süresi ve bölgesel taşımacılıkta iş yükünü azaltacak önlemler konusunda da anlaşmazlıklar olduğunu dile getirdi.

Geçtiğimiz yıl Eylül ve Ekim aylarında toplu taşımadaki personel ülke genelinde grev yapmıştı. O tarihten sonra yine ülke çapında dört günlük bir grev hazırlığına girildi, ancak VWOV ile toplu iş görüşmeleri yeniden başlatıldığından bu plan askıya alındı.

NS personeli ve Amsterdam, Rotterdam ve Den Haag toplu taşımada çalışan personel farklı bir toplu iş sözleşmesine tabi olduğu için bu hafta yapılacak greve katılmayacak. 

Toplu taşımada 2 bin 200 üyesi bulunan CNV sendikası ise esas olarak FNV ile aynı safta yer alsa da önce tüm üyelerin görüşünü alması gerektiği için şimdilik greve katılmayacak. CNV sözcüsü, üyelerin daha sonra greve dahil olmayı seçebileceğine dikkat çekti.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş