Hollanda'da icra memurları giderek daha fazla sayıda borçlu gençle karşılaşıldığını belirtiyor. Bunun nedenlerinin başında sağlık sigortası prim ödemelerindeki gecikmeler geliyor. Daha da üzücü olanı, gençlerin çoğunun, genellikle hakları olmasına rağmen sağlık yardımı başvurusu yapmamış olması.

Ülkenin en büyük icra bürolarından biri olan Flanderijn'ın elinde yaklaşık ödenmemiş borcu olan 45 bin gencin dosyası bulunuyor. Müdür Michel van Leeuwen, NOS’e yaptığı açıklamada "Bu sayı azalmıyor, hatta her yıl yüzde 1 veya 2 oranında arttığını görüyoruz" dedi. 

Nibud tarafından 2021 yılında mbo öğrencileri arasında yapılan bir anket, birçok gencin sağlık yardımından faydalanabileceğini bilmediğini ortaya çıkarttı. Flanderijn da gençlerin sıklıkla “parayı daha sonra geri ödemek zorunda kalmaktan” korktukları için başvuru yapmadıklarını belirtiyor.

Sağlık yardımına ne zaman hak kazanırsınız?
Hollanda’da 18 yaşın altındaki gençler ücretsiz olarak sigortalanıyor ancak kişi 18 yaşını doldurduğunda kendi adına sağlık sigortasına başvurması gerekiyor. Bu tarihten itibaren sağlık sigortası için aylık ödeme yapılması gerekiyor. İster gençler kendi ödesin isterse ebeveyni tarafından ödensin her iki durumda da sağlık yardımı alma hakkı doğuyor.

Vatandaşların sağlık masrafı yükünü azaltmak için ödenen sağlık yardımı gençler için de geçerli ancak bunun bazı şartları bulunuyor. Sağlık yardımından yararlanmak için 2024 yılı için,  kişinin gelirinin en fazla 37.496 euro olması gerekiyor. Vergiye tabi bir partneri bulunan kişiler için gelir sınırı 47.368 euro.

Gelirinize göre sağlık veya kira yardımına hakkınız olup olmadığını Dienst Toeslagen web sitesi üzerinden kendiniz de kontrol edebilirsiniz.

Sağlık yardımı için ne zaman başvurmak gerekir?
Sağlık yardımı almak için kişinin kendisinin başvuru yapması gerekir. Bu başvuruyu 18 yaşını doldurmadan önce de yapabilirsiniz. Paranızı hızlı bir şekilde almak istiyorsanız, ayın 1'inden önce başvuruda bulunun. Bu sayede ayın 20'si civarında ödeneğinizi alırsınız. 

Ayrıca 2023 yılı sağlık bakım yardımı için geriye dönük olarak 1 Eylül 2024 tarihine kadar başvuruda bulunma şansınız bulunmakta. 2024'ün için 1 Eylül 2025'e kadar başvurabilirsiniz.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

DENK lideri Van Baarle: Wilders’lı ‘aşırı sağcı yıkım koalisyonu’ Hollanda için felaket olacak! DENK lideri Van Baarle: Wilders’lı ‘aşırı sağcı yıkım koalisyonu’ Hollanda için felaket olacak!

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.