Sağlık Konseyi'ne göre, çocuk sahibi olmak isteyen herkesin kalıtsal bir hastalığın taşıyıcısı olup olmadığını kontrol etmesi mümkün olmalı. 

Konseye göre eğer her iki ebeveyn de taşıyıcıysa, çocuklarında da bu hastalık olabileceğini bilmesi gerekir ve böyle bir tarama ile ebeveynler "çocuk sahibi olma konusunda daha bilinçli seçimler yapabilir”. 

Hükümete bu konuda çağrı yapan Sağlık Konseyi, bu konuda bir pilot çalışma yürütülmesi tavsiyesini verdi.

Hollanda’da şuanda taşıyıcı olma riskinin yüksek olduğu bilinen anne ve babalar test yaptırabiliyor. Aynı şekilde örneğin, Volendam gibi, genetik olarak izole bölgelerden gelenlerde de riskin yüksek olduğu biliniyor ve bu kişiler de test yaptırabiliyor. Ancak Konsey genetik test olanağının herkes için geçerli olmasını istiyor.

Konseye göre her iki ebeveyn adayının da aynı kalıtsal hastalığın taşıyıcısı olma ihtimali yüzde 1. Ebeveynler bunu fark etmiyorlar ancak bu ebeveynlerin çocuklarının bu hastalığa sahip olma ihtimali yüzde 25'e çıkıyor.

Hollanda’da her dört yüz çocuktan birinin kalıtsal bir hastalığa sahip olduğu belirtiliyor. Kalıtsal bozukluk hastalığı olan SMA (kas hastalığı) ve kistik fibroz’un kesin bir tedavisi bulunmuyor. Sağlık Konseyi, hangi kalıtsal hastalıkların test edileceğine tıp sektörünün kendisinin karar vermesi gerektiğini belirtiyor.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Esra Kelepircioğlu - Pexel

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş