Hollanda Gıda ve Tüketim Malı Güvenliği Kurumu NVWA, geçtiğimiz hafta farklı adreslere yapılan baskınlarda, 8000 adet yasadışı zayıflama hapının ele geçirildiğini duyurdu. İçerisinde amfetamin bulunduğu belirtilen kapsül ve tablet formundaki yasadışı zayıflama hapları nedeniyle Rotterdam’da iki kişi gözaltına alındı.

NVWA'nın açıklamasına göre 3 ev ve 2 işyerine baskın yapıldı. Ele geçirilen yasadışı ürünlerle ilgili olarak iki kişi gözaltına alındı. Haarlem bölgesinde bir iş yerine yapılan baskında 4500 adet hap ele geçirildi. Hapların postaya verilmek üzere hazır halde bulunduğu belirtildi. Zanlının evinde yapılan aramada ise 20.000 euro nakit ele geçirildi. Kişinin banka hesabına da el konuldu.

Rotterdam’da ise bir iş yerini, 2 evi, bir garajı ve 3 arabayı arayan yetkililer, 1800'den fazla Iomax hapı ve anabolik steroidler ile 20.000 euroya yakın nakit para ele geçirdi. Baskınlarla ilgili iki kişi gözaltına alındı. NVWA yakalanan bir zanlının geçen yıl da 300 Iomax kapsülü ve çeşitli steroid hapları ile yakalandığını ve yasadışı zayıflama hapı kaçakçılığı şüphesiyle gözaltına alındığını kaydetti.

Bunun dışında hapları sattığından şüphelenilen 3 kişinin evine baskın düzenlendi. Bu adreslerden ikisinde küçük miktarlarda yasaklı ürün bulundu. Üçüncü evde ise 1500 kapsül ve 1500 kapsül yapımı için hammadde ele geçirildiği belirtildi.

NVWA'dan Lex Benden, "Bu kişinin kendi başına mutfak masasında birkaç tozu karıştırıp bu kapsülleri doldurduğunu düşünüyoruz." dedi ve "Satın aldığınız çöplüğün farkında değilsiniz, bu hijyenik değil ve tehlikelidir."

NVWA, yasadışı hapların ticaretine karşı uzun süredir mücadele ediyor. Haplar çevrimiçi ve sosyal medyada 'fatburner' olarak ve farklı isimlerle satılıyor. 

NVWA'dan Lex Benden en çok bilinenin Iomax olduğunu belirtirken,  "Bir tablet aldıktan sonra bile, insanlar kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, mide bulantısı, baş ağrısı ve huzursuz davranış yaşayabilirler. Birçok kullanıcı, Iomax'ın veya aynı içeriklere sahip hapların kullanımından sonra beyin kanaması yaşadı.” şeklinde açıklama yaptı.

En son ölümlü vaka
Bu yıl şubat ayında ortaya çıkan bilgiye göre 2022 yılı Ekim ayında 40’lı yaşlarında bir kadın, yasaklı Iomax adlı zayıflama haplarından kullandıktan sonra geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti. 

Bu haplar ciddi sağlık sorunları yaratıyor!
Iomax'ın ciddi sağlık sorunları yaratabileceği yıllardır bilinmekte. Yaklaşık on yıl önce, NVWA hapların kullanılmaması uyarısını yaparken, yan etki merkezi Lareb, iki yıl önce başka bir beyin kanaması vakasından sonra aynı uyarıyı tekrarlamıştı.

Hollanda'da yasa dışı olarak çevrimiçi platformlarda satışı yapılan Iomax adlı ürünü, kilo vermek veya ekstra enerji kazanmak isteyen kişiler kullanıyor. Paketlerin üzerindeki etiketlerde, hapların içerisindeki bileşenlerin bilgileri yer almıyor. Ancak Lareb tarafından yapılan bir araştırmada haplarda yüksek miktarda amfetamin ve kafeine olduğu tespit edildi. 

Yüksek miktarda amfetamin ve kafein beyin ve kafatası arasındaki boşlukta kan basıncını artırıyor ve kanamaya neden olabiliyor.

©Sonhaber.eu 
Fotoğraf: NVWA

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş