NPO Radio 1 programı Het Misdaadbureau'da yayınlanan bir haber üzerine açıklama yapan Lareb Direktörü Agnes Kant, Hollanda’da satışı yasak olan zayıflama haplarından kullanan 40 yaşlarında bir kadının, beyin kanaması geçirdiği bilgisini doğruladı. 

Het Misdaadbureau’nun haberine göre geçtiğimiz yıl Ekim ayında yasaklı Iomax adlı zayıflama haplarından kullanan bir kadın, geçirdiği beyin kanaması sonucu hastaneye kaldırıldı. 

Hollanda Gıda ve Tüketici Güvenliği Kurumu NVWA'dan yapılan son açıklamaya göre, geçtiğimiz 3 ay içerisinde üçü Den Haag ve biri Rotterdam'da olmak üzere toplam 4 kişi yasaklı Iomax hapları sattığı için gözaltına alındı. 

Bu haplar ciddi sağlık sorunları yaratıyor!
Iomax'ın ciddi sağlık sorunları yaratabileceği yıllardır bilinmekte. Yaklaşık on yıl önce, NVWA hapların kullanılmaması uyarısını yaparken, yan etki merkezi Lareb, iki yıl önce başka bir beyin kanaması vakasından sonra aynı uyarıyı tekrarlamıştı.

Hollanda'da yasa dışı olarak çevrimiçi platformlarda satışı yapılan Iomax adlı ürünü, kilo vermek veya ekstra enerji kazanmak isteyen kişiler kullanıyor. Paketlerin üzerindeki etiketlerde, hapların içerisindeki bileşenlerin bilgileri yer almıyor. Ancak Lareb tarafından yapılan bir araştırmada haplarda yüksek miktarda amfetamin ve kafeine olduğu tespit edildi. 

Yüksek miktarda amfetamin ve kafein beyin ve kafatası arasındaki boşlukta kan basıncını artırıyor ve kanamaya neden olabiliyor.

NVWA yaklaşık 10 yıl önce, güvenli olmadığı için Iomax gibi zayıflama haplarının kesinlikle kullanılmaması tavsiyesinde bulunurken, alınan bir tabletin bile çarpıntı, göğüs ağrısı, mide bulantısı, baş ağrısı ve aşırı hareketlilik gibi yan etkileri olabileceği uyarısında bulunmuştu.
©Sonhaber.eu
Fotoğraf: NVWA

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.