Konut kiralama sitesi Pararius, son bir yıl içerisinde özel sektördeki konut kiralarını ortalama yüzde 8,5 oranında arttığını açıkladı. Bölgelere göre farklılıklar olduğu belirtilen açıklamada, kiralık konut sayısında düşme olduğuna dikkat çekildi.

Paylaşılan verilere göre geçen yıl dördüncü çeyrekte ortalama aylık kira metrekare başına 18,01 euroya çıktı. 2022 yılı sonunda metrekare başına ortalama kira 16,59 euroydu. Bu artış, örneğin 75 metrekarelik bir evin 2022'deki 1244 euro olan kirasının, 2023'te 1350 euroya çıkması anlamına geliyor.

Bölgesel olarak büyük farklılıklar var
Özel sektör kira bedelleri bölgelere göre büyük farklılıklar göstermekte. Beş büyük şehir arasında en hızlı kira artışı Rotterdam'da gözlendi. Bu şehirde bir yıl içerisinde kiralarda yüzde 9,6 artış oldu. Ancak metrekare hesabına göre bakıldığında Rotterdam, 19,18 euro metrekare fiyatı ile başkent Amsterdam'dan hala çok daha ucuz. Amsterdam’da kiralar metrekare başına yüzde 5,9 artışla 2023 yılı sonunda 27,28 euroya yükseldi. 

Beş büyük şehirden Den Haag’da metrekare fiyatı 19,35 euroya, Utrecht’te ise 20,17 euroya çıktı. 

Eindhoven, beş büyük şehir arasında kiraların bir önceki yıla göre yüzde 1,4 oranında düşerek, metrekare başına 17,67 euroya gerilediği tek şehir oldu.

Halen aynı evde oturmaya devam eden kiracılar için kira artışı geçen yıl en fazla yüzde 4.1, bu yıl ise en fazla yüzde 5.5 oranında oldu. Bu yıl yapılan yüzde 5,5’lik kira artışı Aralık 2022 ile Aralık 2023 arasındaki enflasyona (yüzde 4,5 artı yüzde 1 puan) dayanıyor.

Kiralamak için daha az konut var
Pararius geçtiğimiz çeyrekte 17.300 konutun kiraya verilecek durumda olduğunu, bu rakamın bir yıl öncesine göre yüzde 15 daha düşük olduğuna da dikkat çekti. 

Tapu Sicili verilerine göre özel yatırımcılar, son zamanlarda ev satın almaktan ziyade satışa yönelmiş durumda. Bu durum kısmen, yatırımcılar için daha yüksek alım-satım vergisi ve varlık vergisi gibi hükümet önlemlerinden ve evlerin satın alımdan sonra hemen tekrar satılmasını engellemek için belediyeler tarafından getirilen kurallardan kaynaklandığı belirtildi.

©Sonhaber.eu

Avrupa'da 10 bin euronun üzerindeki nakit ödemeler yasaklandı Avrupa'da 10 bin euronun üzerindeki nakit ödemeler yasaklandı

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.