Hollanda’da orta kesimlerde eğitim ve öğretim yılı başladı. Bugün de Kuzey Hollanda bölgesindeki çocuklar okula gidiyor. Ancak bölgede baş gösteren öğretmen açığı tedirginlik yaratıyor.

Eğitim ve öğretim yılı başlamış olmasına rağmen sektörde yaşanan öğretmen açığı nedeniyle bazı yerlerde (Örneğin Den Haag) 5 günlük eğitim 4 güne indirildi, bazı okullar sınıfları birleştirerek bu sorunu gidermeye çalıştı. 

Eğitim Derneği (AOb) başkanı Thijs Roovers, yaşanan öğretmen açığı ile ilgili nu.nl sitesine yaptığı bir açıklamada beş büyük şehir ve çevresinde olduğu gibi, Groningen bölgesinde de sorunların baş göstermeye başladığını dile getirdi.

“Öğretmen sıkıntısı kendini Randstad'ın dışında da gösteriyor.”
Hollanda'nın G5 olarak anılan en büyük beş şehri ve Amstelveen ve Zaanstad gibi çevredeki şehirlerde bir süredir öğretmen sıkıntısı çekiliyor. 

Roovers şuanda Groningen’in kuzey bölgelerinde de personel bulmakta zorlanıldığını dile getirirken, bunun yeni bir durum olduğunu belirtti ve “Öğretmen sıkıntısı kendini Randstad'ın dışında da gösteriyor.” şeklinde ifade kullandı.

AOb’ye 12 bin 467 kişilik açık var!
göre Haberde yer alan bilgiye göre ülke genelinde 9 bin 100 öğretmen açığı bulunuyor. Birçok öğretmen yarı zamanlı çalışıyor. AOb'nin bir hesaplamasına göre ise gerçekte 12 bin 467 kişiye ihtiyaç duyulmakta. 

AOb’nin yanı sıra eğitim sektöründe çatı organizasyonu olan PO-Raad’da öğretmen sıkıntısının tüm ülke geneline yayıldığı bilgisini doğruluyor. PO-Raad sözcüsü gazeteye yaptığı açıklamada hemen hemen her okulda planlamalar yapılmaya çalışıldığını belirtti.

Bölgesel olarak bakıldığında; Eğitim Bakanlığı’nın görevlendirdiği araştırma ajansı Center Data'nın 2021 sonbaharına ait genel bir değerlendirmesinin dışında, kesin ve güncel istatistikler bulunmuyor.

Center Data verilerine göre ankete G5 dışında (katılımın zorunlu olduğu yerlerde), okulların yüzde 55'i katıldı. Elde olan sonuçlar büyük şehirlerin dışında, öğretmen açığının en çok görüldüğü bölgelerin Kuzey ve Güney Hollanda’nın güney kesimleri olduğunu gösterdi. Ülkenin doğusunda ise fazla öğretmen açığı yaşanmıyor.

Öğretmen açığına alternatif çözümler
Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı (OCW), en büyük beş şehirdeki okulların haftada bir gün farklı etkinlikler düzenlemesine izin verdi. Eğitim Bakanları Dennis Wiersma ve Robbert Dijkgraaf parlamentoya gönderdiği açıklama yazısında örneğin haftada bir gün öğretmen olmayan ancak farklı alanlarda yetenekli kişilerden dersler verdirilebileceğini bu sayede okulların yüzde 20 daha az “nitelikli öğretmene” ihtiyaç duyacağını belirtti. 

Başka bir alternatif ise sınıfları birleştirmek olarak görülüyor. Ancak bu konuda AOb başkanı Roovers, uygulamanın eğitimin kalitesini düşüreceği uyarısında bulunuyor. 

Roovers önümüzdeki yıllarda öğretmen açığının giderilemeyeceğini ve hatta 2028 yılında en üst seviyeye kadar yükseleceğini tahmin ediyor. 

Hükümet öğretmen açığına karşı farklı yollar deniyor. Bakanların açıklamasında örnek olarak,  öğretmenlerin en büyük açığın yaşandığı merkezlere yönlendirilmesi, küçük çaplı okulların birleştirilmesi gibi yöntemler gösteriliyor. 

Foto: CDC - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın