Geçtiğimiz ay küçük ve orta ölçekli işletmeleri (mkb) yakından ilgilendiren, Enerji Maliyetleri Ödeneği - TEK kurallarında değişiklik yapıldığının açıklanmasının ardından bir kural daha kaldırıldı.

Ekonomik İşler Bakanlığı; işletmelere verilecek TEK yardım paketinde açıklanan “işletmelerin yıllık tüketim sınırı” kuralının kaldırıldığını açıkladı.  Buna göre; Tek yardım paketine başvuracak olan işletmelerin yıllık 5.000 metreküp gaz veya 50.000 kilovat saat tüketim sınırına uyup uymamasına bakılmayacak. 

Ekonomik İşler ve İklim Bakanı Micky Adriaansens konuya ilişkin yaptığı açıklamasında “Sonuç olarak, kabine tarafından belirlenen sınırdan daha az gaz veya elektrik tüketen şirketler de destek alabilecekler.” şeklinde ifade kullandı.

Bu hafta Çarşamba günü açıklanan değişiklikte şirket cirosunun yüzde 12,5’i olan enerji masrafı sınırı yüzde 7’ye çekilmişti. Bu sayede 41 bin işletmeye daha yardım sağlanabileceği belirtilmişti. 

Kabineye göre, 5000 metreküp gaz veya 50.000 kilovat saat elektrik sınırının kaldırılmasıyla, 41 bin yerine 62 bin girişimciye destek sağlanabilecek. Bu değişiklikle birlikte TEK paketinin devlete maliyeti 500 milyon artarak 1,7 milyar euro'ya yükselecek.

TEK ödeneğine başvurmak için şartlar:

  • Şirket cirosunun yüzde 7’si enerji masrafına harcayan bir işletme bu yardımdan yararlanmak için başvuru yapabilecek. 
  • Fiyat sınırı: Gaz için metreküp başına 1,19 euro ve elektrik için kilovat saat başına 0,35 euro
  • Yardım başvurusunda bulunan işletmenin yıllık cirosu 50 milyon euronun altında olması gerekiyor. Ayrıca işletmede çalışan sayısının 250’yi geçmemesi gerekiyor.

En fazla160.000 euroluk yardım

  • TEK yardımına başvuran ve enerji giderinin yüzde 50’sini yardım olarak almaya hak kazanan işletmelere en fazla 160.000 euroya kadar devlet desteği verilecek. 
  • Yardım paketinden tarımla uğraşan şirketler de faydalanabilecek. 
  • Ödenek; Avrupa devlet yardımı kuralları kapsamına girdiğinden, enerji sözleşmesi veya şirketin bulunduğu yer üzerine değil, şirket başına toplam miktar dikkate alınacak

Şirketler için detaylı bilgi
TEK uygulamasını Ekonomik İşler Bakanlığı adına RVO uygulayacak. RVO; şirketlerin daha fazla bilgi almak ve başvuru şartlarını görmek için özel olarak rvo.nl/tek sayfası açıldı. 

© Sonhaber.eu
Fotoğraf: Miti - Unsplash

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.