Ekim ayında açıklanan ve küçük ve orta ölçekli işletmeleri (mkb) yakından ilgilendiren Enerji Maliyetleri Ödeneği - TEK ödeneğinde değişiklik yapıldı. Yeni düzenlemeyle birlikte binlerce işletme daha enerji masraflarında devlet desteği alabilecek.

Ekonomik İşler Bakanlığı Enerji Maliyetleri Ödeneği (Tegemoetkoming Energiekosten - TEK) olarak adlandırılan yardım paketinde yapılan son değişiklikleri açıkladı. 

Buna göre cirosunun yüzde 7'sini enerji maliyetlerine harcayan işletmeler, TEK ödeneğinden faydalanabilecek. Ekim ayında yapılan açıklamada bu sınır cironun yüzde 12,5’i olarak belirtilmişti. Bu değişiklikle birlikte binlerce işletmenin de ödenek yardımından faydalanmasının önü açılmış oldu.

Ekim ayında yapılan açıklamada, TEK’in başlangıç tarihinin en erken 2023’ün ikinci çeyreği olabileceği belirtilmişti. Bugün yapılan açıklamada ise AB devlet yardımı kuralları ve Avrupa Komisyonu tarafından TEK uygulaması için onay alınması gerektiği tekrar belirtildi ancak Kasım 2022 - Aralık 2023 dönemi için geçerli olacak TEK destek paketinde işletmelere geriye dönük olarak ödeme yapılacağı belirtildi.

TEK ödeneğine başvurmak için şartlar:

  • Şirket cirosunun yüzde 7’si enerji masrafına harcayan bir işletme bu yardımdan yararlanmak için başvuru yapabilecek. 
  • Paketin bir başka şartı yıllık kullanım miktarı, buna göre yardım paketine başvurmak için işletmenin tüketiminin yıllık 5.000 metreküp gaz veya 50.000 kilovat saat elektriği geçmesi gerekiyor.
  • Fiyat eşiği : Gaz için metreküp başına 1,19 euro ve elektrik için kilovat saat başına 0,35 euro
  • Yardım başvurusunda bulunan işletmenin yıllık cirosu 50 milyon euronun altında olması gerekiyor. Ayrıca işletmede çalışan sayısının 250’yi geçmemesi gerekiyor.

En fazla 160.000 euroluk yardım

  • TEK yardımına başvuran ve enerji giderinin yüzde 50’sini yardım olarak almaya hak kazanan işletmeler en fazla 160.000 euroya kadar devlet desteği verilecek. 
  • Yardım paketine tarımla uğraşan şirketler de dahil olabilecek. (Belirlenen fiyat eşiğini geçen miktarlar için geçerli)
  • Ödenek; Avrupa devlet yardımı kuralları kapsamına girdiğinden, enerji sözleşmesi veya şirketin bulunduğu yer üzerine değil, şirket başına toplam miktar dikkate alınacak

Şirketler için detaylı bilgi
TEK uygulamasını Ekonomik İşler Bakanlığı adına RVO uygulayacak. RVO; şirketlerin daha fazla bilgi almak ve başvuru şartlarını görmek için özel olarak rvo.nl/tek sayfası açıldı. 

Ekonomik İşler ve İklim Bakanı Micky Adriaansens Temsilciler Meclisi'ne gönderdiği yazılı açıklamada 41 bin şirketin daha ödenek almak için fırsat yakaladığını belirtti.

© Sonhaber.eu

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.