İşletmelerin enerji faturalarının 160.000 euroya kadar olan kısmı hükümet tarafından karşılanacak. Bu sonuç birçok küçük ve orta ölçekli işletme (mkb) sahibini sevindirse de destek paketinde yer alan şartlar ve başlangıç tarihi tedirginlik yarattı.

Enerji Maliyetleri Ödeneği (Tegemoetkoming Energiekosten - TEK) olarak adlandırılan yardım paketi en erken nisan 2023’de başlayacak ve 2023 yılı sonuna kadar devam edecek. Bu yardımdan faydalanmak isteyen işletmelerin bazı şartları karşılaması gerekiyor. 

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada 2023 nisan ayına kadar olan zaman içerisinde enerji faturasını ödemekte zorlanan işletmelerin, vergi ödemelerinde erteleme olanağı sağlanacağını açıkladı.  Hükümet ayrıca bankalar gibi finansal hizmet sağlayıcılarının da işletmelerin likidite taleplerini hızlandırmak için çaba sarf edeceğini açıkladı.

TEK yardım paketine başvuracak olan küçük ve orta ölçekli işletmeler için aşağıdakiler kurallar geçerli olacak:
- Cironun en az yüzde 12,5’i enerji masrafı
Planın koşullarından ve en düşündürücü maddesinden birisi şirket cirosunun önemli bir bölümünün enerji maliyetlerinden oluşması kuralı oldu. Kendi cirosunun yüzde 12,5’ini enerji masrafına harcayan bir işletme bu yardımdan yararlanmak için başvuru yapabilecek. Ancak bu kural; gazın metreküp başına 1,19 eurodan ve elektriğin kilovat saat başına 0,35 eurodan daha pahalı hale gelmesi durumunda geçerli olacak. Böyle bir durumda hükümet faturanın yarısını ödeyecek. 
- Yıllık ciro ve çalışan sayısı
Yardım başvurusunda bulunan işletmenin yıllık cirosu 50 milyon euronun altında olması gerekiyor. Ayrıca işletmede çalışan sayısının 250’yi geçmemesi gerekiyor.
- Yılda 5000 m3'ten fazla gaz veya 50.000 kilovat saat elektrik tüketen işletmeler
Paketin bir başka şartı ise yıllık kullanım miktarı, buna göre yardım paketine başvurmak için işletmenin tüketiminin yıllık 5.000 metreküp gaz veya 50.000 kilovat saat elektriği geçmesi gerekiyor.
- En fazla 160.000 euroluk yardım
TEK paketine başvuran ve yardım almaya hak kazanan işletmeler en fazla 160.000 euro yardım yapılacak. Yardım paketine tarımla uğraşan şirketler de dahil olabilecek ancak Avrupa kuralları gereği bu şirketlere, şirket başına 62.000 euroya kadar yardım yapılacak.

Avrupa’nın onayı beklenecek
TEK planının Avrupa Birliği tarafından da onaylanması gerekiyor. Bu nedenle TEK’in en erken 2023’ün ikinci çeyreğinde başlayacağı tahmin ediliyor. Hali hazırda enerji faturalarında sorun yaşayan işletmelere vergi erteleme konusunda kolaylık sağlanacak. 

İşletmelerin tedirginliği devam ediyor
Bazı sektör organizasyonları hükümetin planının geç başlamasından endişe duyulduğunu belirtirken, özellikle ocak ayından itibaren yapılacak olası zamlar karşısında endişe yaşandığına dikkat çekti. 

Perakendeciler ticaret birliği INretail, Nisan ayının çok geç olduğunu, işletmelerin şu anda yardımı ihtiyacı olduğunu ve her ay bu yardım çığlığının arttığını dile getirdi.

Sektör çatı örgütü MKB-Nederland da destek paketinin altı ay sonra başlamasına tepki verdi ve “altı ay daha sürmesini anlaşılmaz buluyoruz” açıklamasını yaptı.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.