Aşırı sağcı ve İslam karşıtı Özgürlük Partisi (PVV) milletvekilinin, bu sloganı şiddete çağrı olarak niteleyerek yasaklanmasını istemesiyle sunduğu önerge, 1 oy farkla kabul edildi.

PVV milletvekili Maikel Boon’un önerisine göre, Filistin yanlısı gösterilerde kullanılan “Nehirden denize” sloganı ‘Hamas'ın tüzüğünden doğrudan alındı’ ve bu nedenle ‘dünya çapındaki tüm Yahudilere karşı şiddete çağrı’ anlamına geliyor.

Yapılan oylamada, 74 milletvekili sloganın şiddete çağrı olarak değerlendirilmesi yönünde oy kullanırken, 73 milletvekili buna karşı oy kullandı. PVV milletvekilinin önerisine, aralarında NSC lideri Pieter Omtzigt'in de bulunduğu sol partilerden hayır oyu geldi.

NSC milletvekili Sandra Palmen, açıklamasında “Siyaset, suç teşkil eden ifadeler listesi oluşturarak hakimlerin yerine geçmemeli.” dedi.

Kısa bir süre önce SGP'li Diederik van Dijk, ‘Nehirden denize’ sloganı ile ilgili bir öneri sunmuş, bu sloganın gösterilerde söylenmesini suç saymak için Savcılığa (OM) ek bir yetki verilmesini istemiş, yine meclis çoğunluğu tarafından destek görmüştü. Van Dijk’ın önerisine yanıt veren Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz ise bunun suç olup olmadığını belirlemeyi savcılığa bırakmak istediğini dile getirmişti.

Bavyera eyaleti yasak getirdi
Almanya Adalet Bakanlığı geçtiğimiz günlerde X'teki sosyal medya hesabından "'Nehirden denize' ifadesi bir Hamas sloganıdır. Hamas'ın Almanya'da faaliyet göstermesi yasaklanmıştır. Dolayısıyla, münferit vakanın koşullarına bağlı olarak, bu sloganın kullanılması yasaklı bir örgütün propagandasının kullanılması anlamına gelebilir. Bu da suç teşkil etmektedir." şeklinde bir açıklama yaptı. Bakanlık bu sloganın ülke çapında yasaklanmasını önerdi.

Geçtiğimiz yıl kasım ayında ise Bavyera eyaletinde bu sloganın kullanılmasına yasak getirilmişti.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Hollanda'da öğrenciler için eğitim maliyetleri artıyor Hollanda'da öğrenciler için eğitim maliyetleri artıyor

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş