Çeşitli basın organlarının hükümete yakın kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Demokratlar 66 (D66), Hristiyan Demokrat Partisi (CDA) ve Hristiyan Birlik (CU) partileri arasındaki görüşmelerde sona gelindi. 

Dördüncü Rutte hükümeti olarak adlandırılan yeni koalisyonun önümüzdeki hafta açıklanacağı belirtildi.

Koalisyon partilerinin anlaşması, Dördüncü Rutte kabinesinin yakın zamanda Kral Willem Alexander’ın onayına sunulacağı anlamına gelmemekte. İlk önce koalisyonun hazırladığı anlaşmanın Temsilciler Meclisi tarafından gözden geçirilmesi ve Mark Rutte’nın formatör olarak atanması gerekmekte. 

Rutte IV hükümetindeki partilerin anlaştığı noktalar

Yeni hükümet hakkında şimdiden sızan bilgilere göre; koalisyon, yüksek bütçeli iklim, konut kıtlığı ve nitrojen sorunuyla mücadele gibi büyük sorunlara milyarlarca dolarlık yatırım yapılması konusunda anlaştı.

Yeni kabinenin, diğer birçok kurumun tarafından uzun süredir tartışmalı bir konu olan, ‘yol fiyatlandırması’ uygulamasını yürürlüğe koyma kararı alması dikkat çekici bir nokta olarak değerlendiriliyor. Bu uygulamanın, sadece yol vergisi ödemeyen elektrikli otomobiller için değil, aynı zamanda benzinli otomobiller için de geçerli olacağı belirtiliyor.

Ayrıca hükümet çocuk bakımını kısmen ücretsiz hale getirmeyi planlıyor. 

Rutte IV hükümetinde bakanlık sayısı 20’ye çıkartılacak ve bu bakanların sekizi VVD'den, altısı D66'dan, dördü CDA'dan ve ikisi CU’dan seçilecek.

En önemli bakanlık pozisyonlarından biri olan Maliye Bakanlığı pozisyonunun D66 tarafından doldurulması ve görevi sona eren Maliye Bakanı’nın (CDA lideri Hoekstra)  başka bir bakanlık görevi alacağı bekleniyor.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU