KPN ve Glaspoort, fiber optik ağlarını kullanan diğer internet sağlayıcılar için belirlediği fiyatları düşürme kararı aldı. Hollanda Tüketici ve Piyasa Gözetim Kurumu'na göre, yapılan anlaşma 'sağlıklı rekabet' sağlayacak ve böylece fiber optik internet önümüzdeki yıllarda daha ucuz hale gelecek.

KPN ve Glaspoort, yakın zamanda fiber ağlarına erişim fiyatı ve koşulları için 'geliştirilmiş' bir teklif sundu. Teklif bazı rakip firmalar tarafından tepkiyle karşılansa da Hollanda Tüketiciler ve Piyasalar Kurumu (ACM), şirketlerin taahhütlerinin rekabeti teşvik etmek için yeterli olduğuna karar verdi.

ACM tarafından onay alan KPN ve Glaspoort, 2030 yılına kadar getirilen yeni koşullara ve oranlara uymak zorun kalacak.

KPN ve Glaspoort, 2026 yılına kadar Hollanda’daki hanelerin yaklaşık yüzde 80'inin fibere bağlı olmasını istiyor. Diğer sağlayıcılar, kendi internet hizmetlerini sunmak için KPN ve Glaspoort'un fiber optik ağlarını kullanıyor. 

Hollanda şu anda 4,7 milyon fiber optik bağlantıya sahip. Bunların 2,3 milyonu aktif olarak kullanılmakta. Her dört fiber optik bağlantı noktasından üçü KPN NetwerkNL'ye bağlı.

ACM: rekabet için yeterli fırsat
Yeni anlaşmaya göre KPN ve Glaspoort, kendi ağlarına erişim fiyatlarını yüzde 10 ila 50 oranında düşürmeyi planlıyor.  ACM'ye göre, bu şartlarda diğer sağlayıcılar 'sürdürülebilir ve etkili bir şekilde rekabet etmek' için yeterli fırsatlara sahip olacak. 

Oluşan rekabet piyasasında tüketicilerin önümüzdeki yıllarda fibere geçmek için daha fazla fırsat elde edeceği tahmin ediliyor. ACM, tüketicilere sağlanan faydanın yılda 230 milyon euroya ulaşabileceğini tahmin ediyor. 

KPN kısa süre önce fiber dağıtım hızını 'haftada ortalama 9.000'den fazla eve' çıkarmak istediğini açıklamıştı.

Foto: Thomas Jensen - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın