Hollanda’da Eylül ayı itibariyle üniversite ve yüksekokula başlayan öğrenciler için ders zili çalmış olacak. Eğitime başlamak için hazırlık yapan öğrencilerin karşılaştığı sorunların başında barınacak bir yer bulmak ve o yerin kirasını ödemek geliyor. Son yıllarda artan konut sorunu öğrencilerin de aşması gereken büyük bir sorun halinde. Özellikle farklı şehirlerde okuyacak olan gençlerin eğitimine başlamadan önce kalacak yer ayarlaması gerekiyor. 

Ulusal Öğrenci Konut İzleme Raporuna göre şuanda 27 bin genç kalacak bir yer bulamıyor. Öğrencilerin karşılaştığı konut eksikliği geçen yıla göre yüzde 20 artış gösterdi. Bu sayının uluslararası öğrencilerin gelmesiyle 2030'a kadar daha da artacağı tahmin ediliyor. 

Öğrenci yurtlarında yer bulmak imkânsız
Öğrenci yurtlarındaki doluluk oranı ve bekleme sürelerinin uzun olması uygun bir yer bulmakta zorluklara neden oluyor. Amsterdam’da bir öğrenci yurdunda oda bulmak isteyen kişilerin ortalama 3 yıl, Utrecht’te ise 38 ay beklemesi gerekiyor. Groningen’de ise bu süre 5 yıla kadar çıkabiliyor.  

Kiralar cep yakıyor
Öğrenci odası arama sitelerinden biri olan Kamernet tarafından yapılan bir araştırmaya göre bu yıl öğrenci odalarının kiraları geçen yıla göre yüzde 8 arttı. Ortalama kiralar 715 euro civarında olduğu belirtiliyor. Kamernet'e göre oda talebi halen Amsterdam, Groningen ve Rotterdam'da en yüksek seviyede. Ancak Utrecht, Delft, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Nijmegen ve Leiden gibi öğrenci şehirlerinde de taleplerin sayısı net bir şekilde artmaya başladı.

Ev sahipleri çekingen davranıyor
Hükümetin; 2016 yılından bu yana uygulanan geçici kira kontratlarını kaldırmak istemesi, ev sahiplerinin oda kiralama yönteminden uzaklaşmasına neden oluyor. SP ve D66 partileri tarafından sunulan tasarının kabul edilmesi halinde ev sahipleri yakında sadece değişim programı ile Hollanda’ya gelen yabancı öğrencilere odalarını kiraya verebilecek. Bu nedenle şimdiden odalarını kiraya verip daha sonra sorun yaşayacağını düşünen ev sahiplerinin sayısı artıyor.

Gelecekte bu sorun daha da büyüyecek
Önümüzdeki yıllarda öğrenci konutlarındaki eksiğin daha da büyüyeceği tahmin ediliyor. 2030 yılında 20 büyük öğrenci şehrindeki konut açığının 45 bine kadar çıkacağı düşünülüyor. Yaşanacak bu açığın büyük çoğunluğunun Hollanda’ya gelecek yabancı öğrencilerden kaynaklanacağı da tahminler arasında bulunuyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş