Hollanda’da yapılan yasal değişiklik belediyelere belirli bölgelerin gazını zorla kapatma yetkisi verdi. Bu yetkiyi ilk kez büyük ihtimalle Utrecht belediyesi Overvecht-Noord bölgesinde kullanacak. Belediye; bölgedeki evlerin mutfaklarında kullanılan doğal gaz sistemini kapatarak, sakinleri elektrikli ocak kullanmaya zorlayacak. Toplam 320 kiralık konutu ilgilendiren ve 1 Ocak 2024’te uygulamaya konulacak olan değişiklik bugün Belediye Meclisinde oylamaya sunulacak.

Mahallede doğal gaz sadece mutfaklarda kullanılıyor. Utrecht belediyesi gazdan elektrikli sisteme geçecek olan mahalle sakinlerine de 500 euro veya tencere seti ile indüksiyonlu ocak teklifinde bulundu.

Volkskrant gazetesinde yer alan habere göre, sözü edilen konutlarda oturanlardan yüzde 95’i elektrik kullanmak istiyor, yüzde 5’i bu geçişe karşı, yüzde 3’lük bir bölüm ise çekimser davranıyor. 

Konut şirketi Mitros ve GroenLinks partisi Belediye Encümeni Lot van Hooijdonk mutfaklarda gaz yerine elektrik kullanımına ilişkin gazeteye yaptıkları açıklamada “Enerji geçişini hızlandırmak için gerekli” yorumunu yaptı.

Yasa değişikliği belediyeye yaradı
Haberde yasal olarak, konuyla ilgili hala bazı pürüzler olsa da ‘Kriz ve İyileşme Yasası’nda yapılan bir değişikliğin Utrecht belediyesine bu konuda zor kullanma imkanı tanıdığa vurgu yapıldı. 

Yasada yapılan değişikliğe göre; bir blokta oturanların en az yüzde 70’i gazdan elektriğe geçişe onay vermesi halinde, bu bloktaki ana gaz bağlantısı sökülebiliyor. Söz konusu konut bloklarının imar planında 2024 yılından itibaren mutfakta gaz bağlantısı yapılması yasaklanabiliyor.

Bu değişiklikteki başlıca amaç ise kiracıların gaz masrafının yılda 150 ila 200 euro düşürülmesi. Başka bir değişle gaz bağlantısı olmayan evlerin sabit bir ücret ödemesine de gerek kalmayacak.

Proje bölgesi Overvecht-Noord 
Utrecht’in Overvecht-Noord bölgesindeki değişiklik birdenbire olmadı. 2017 yılından bu yana ilçe, 'Doğal Gazsız Bölgeler Programı' projesinde test alanlarından biri oldu.

Yaklaşık iki yıl önce değiştirilen Kriz ve İyileşme Yasası da Utrecht belediyesine, “Hollanda'da bir mahallenin doğal gazını zorla kapatma yetkisi verilen ilk belediye” unvanını kazandırdı.

Belediyeye göre israfa gerek yok
Belediye Overvecht-Noord bölgesindeki gaz borularının çok eski olduğunu ve mahalle sakinlerinin gazı sadece mutfakta kullandığını belirtiyor. 

Hükümetin planına göre 2030 yılında ülke genelinde 1,5 milyon hanenin gazı kesilmiş olacak. Bunu gerekçe olarak kullanan belediyeye göre gaz boru hatları sadece 2030 yılına kadar kullanılmaya devam edeceğinden, bunları şimdi değiştirmek “boşa para harcamak” yani israf anlamına gelecek. 

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Kwon junho – Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.