CDA tarafından sunulan ve koalisyon ortaklarınca da destek gören yasa teklifine göre, konut piyasasına adım atan potansiyel alıcılar için 40 milyon euroluk bir bütçe ayrılacak. Bu bütçe Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen’a (Ulusal Satılık Uygun Fiyatlı Mülkler Fonu) aktarılacak ve konut piyasasına ilk kez adım atan potansiyel alıcılar yani starter'lar (ilk kez ev alacaklar) ile ailelere sübvansiyon desteği verilecek.

Algemeen Dagblad gazetesinde konu ile ilgili çıkan haberde devlet desteğinde bazı şartların geçerli olduğu belirtildi. CDA’nın sunduğu teklife göre devlet desteğine yıllık brüt geliri 40 ila 65 bin euro arasında olan starter'lar ve aileler başvuru yapabilecek. Başvurular sadece yeni inşa edilmiş konutlar için geçerli olacak. Fon aracılığıyla en fazla 75 bin euroya kadar destek alınabilecek.

Fon kendini geri ödenen sübvansiyonlarla finanse edecek
Yasa teklifinde verilecek sübvansiyonun geri ödeneceği belirtildi. Başka bir değişle satın alınan ev daha sonra tekrar satıldığında, ilk başta alınan sübvansiyon ve arada oluşacak karın bir kısmı, fona geri ödenecek. Devlet desteğiyle oluşturulan fon, bu şekilde kendini finanse edecek ve ilerideki yeni potansiyel alıcılara yardım etmeye devam edebilecek. Ancak mülkün değeri beklenmedik bir şekilde düşerse, fona geri ödenecek miktarda da indirim yapılacak.

CDA Milletvekili Jaco Geurts'e göre, mevcut yüksek ev fiyatları ve artan ipotek oranları orta gelirli vatandaşların ev satın almasını imkansız hale getirdi. Geurts çoğu zaman bu kişilerin bu nedenle pahalı kiralık evlerde oturmaya zorlandığını belirtti.

Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen, konut piyasasında ulusal bir uzmanlık merkezi olarak görev yapan OpMaat Vakfı tarafından geçen hafta kuruldu. Mevcut sübvansiyon uygulamaları gibi (Örn.  KoopGarant uygulaması gibi) faaliyet gösterecek olan fonun diğerlerinden farkı, devlet tarafından finanse edilmesi. 

Bu yöntemle 2030 yılına kadar yaklaşık 1500 ila 5000 yeni inşa edilmiş konutun starter'lar ve aileler tarafından satın alınacağı tahmin ediliyor.

Hollanda’da 1988 yılına kadar devlet tarafından finanse edilen ve düşük gelirli vatandaşların ev almasını kolaylaştırmak için sunulan bir sistem bulunuyordu. 

©Sonhaber.eu

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.