Uçakların altına yatan ve bisikletle apronda dolaşan aktivistler, hava trafiğini bir süre engelledi.

Öğle saatlerinde Amsterdam'daki Schipol Havalimanı’na gelen Extinction Rebellion ve Greenpeace Hollanda üyesi yaklaşık 500 eylemci, özel jetlerin bulunduğu bölümdeki çitleri aşarak içeriye girdi.

İklim aktivistleri, uçuş trafiğini engellemek için jetlerin altına oturdu. Bazı eylemciler de kendilerini uçaklara zincirledi.

Hava trafiğini mümkün olduğunca uzun süre engellemeyi planlayan eylemciler, uçakların park ettiği bölgede bisikletle dolaştı.

Eylemciler, aynı bölümde bulunan bir askeri uçağın kalkmasını da engelledi. 

Havalimanlarının güvenliğinden sorumlu kraliyet özel birlikleri (Marechaussee) ve polis, eylemcilere müdahale etti. Çok sayıda iklim aktivistinin gözaltına alındığı belirtildi.

Marechaussee sözcüsü, havalimanında şiddet içeren bir atmosfer olmadığını bildirdi:

“Gösteri şimdiye kadar barışçıl geçti. Ama artık müdahale etmemiz gerekiyor.”

İklim aktivistleri ve çevre sakinleri, Schipol Havalimanı’ndaki uçuşların yarı yarıya azaltılmasını istiyor.

Bu amaçla çok sayıda gösterici de, sabah saatlerinde Schipol Havalimanı önünde toplandı. Göstericiler, havalimanında yeni inşa edikecek terminalin şantiyesine yürüdü ve çalışmaları protesto etti.

Gösteri öncesi “yıkıcı bir eylem” hazırlığında olduklarını açıklayan Greenpeace örgütü üyeleri, özel jetlerin bulunduğu doğu bölümüne yöneldi.

Greenpeace, özel jetlerin, çevreyi en çok kirleten uçaklar olması nedeniyle aktivistler tarafından hedef alındığını bildirdi.

Örgüt sözcüsü, "Niyetimiz bugün tek bir özel jetin kalkmaması, bu yüzden bunu mümkün olduğunca uzun süre devam ettirmek istiyoruz" diye konuştu.

BBC-2

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.