Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) yılın üçüncü çeyreğine ait raporunu yayınladı. Raporda sosyal yardım alanların Eylül ayı sonunda, geçen yılın aynı dönemine göre bin kişi artarak, 398 bin kişiye yükseldiğini açıkladı. Raporda 24 yaş altı sosyal yardım alanların sayısının ciddi şekilde arttığına dikkat çekildi.

Aynı raporda göçmen kökenlilere yönelik yapılan ve 2022 yılının ilk çeyreğindeki verilerin değerlendirildiği bir analiz de yayınlandı. Analizde ikinci nesil göçmenlerin, birinci nesle göre daha az sosyal yardım ödeneği başvurusu yaptığı ortaya çıktı.

CBS verilerine göre geçen yılın ilk çeyreğinde,18 yaşından AOW yaşına kadar olan Hollanda nüfusunun yüzde 4,2'si sosyal yardım yardımı alıyordu.

Kurum kendisi yurtdışında doğan kişileri “göçmen”, anne ve babası yurtdışında doğmuş ancak kendisi Hollanda doğumlu olan kişilere ise “ikinci nesil” olarak adlandırıyor. 

Analize göre; genel olarak 18 yaşından AOW yaşına kadar olan tüm nüfusun ortalamasına göre sosyal yardım alan birinci nesil göçmenlerin oranı yüzde 3,5, ikinci nesil göçmenlerin oranı ise yüzde 2,9. 

Türk göçmenlere bakıldığında birinci nesil göçmenlerin yüzde 13’ü sosyal yardım alırken, ikinci nesilde bu oran yüzde 4,2’ye düşüyor.

Fas (yüzde 7,2), Surinam (Yüzde 6,1) veya Hollanda Karayipler (yüzde 5,4) kökenli, ödenek alan ikinci neslin oranı ülke ortalamasının çok üstünde.

bijstandsdichtheid-naar

CBS analizinde, kişinin sosyal yardım kullanma olasılığının ve ödeneğe olan bağımlılık düzeyinin, örneğin eğitim düzeyi, bakım hizmetlerinden yararlanma, hane halkı tipi, bir eğitimi takip etme ve başka bir yardım alma gibi faktörlere de bağlı olduğunu vurgulanıyor. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş