Merkezi İstatistik Bürosu (Centraal Bureau voor de Statistiek - CBS) verilerine göre Aralık ayı içinde 137 şirket iflas etti. CBS, 2021 yılı içinde iflas eden şirket sayısının, 1536 olduğunu açıkladı.

2021 yılında iflas eden şirket sayısı bir yıl önceye göre yüzde 43 düştü. CBS’e göre geçen yıl iflas eden şirket sayısı (şahıs şirketleri hariç), verilerin tutulmaya başladığı 1981 yılından bu yana ikinci en düşük sayı olarak kayda geçti.

Hükümetin maddi desteği
CBS'ye göre daha az şirketin iflas etmiş olmasının nedenleri arasında, koronanın ekonomik sonuçlarıyla mücadele bağlamında hükümetten gelen acil destek paketlerinin de rolü bulunuyor. Bir diğer nokta ise mahkemelerin “sağlıklı yapıda” olduğunu belirttiği şirketlerin iflas başvurularına daha az onay vermesi.

Korkulan olmadı
Korona krizinin başlangıcından bu yana, iş çevrelerinde yaklaşan bir iflas dalgası konusunda uyarılar yapılıyordu, ancak korkulan olmadı. Devlet desteği birçok şirketin ayakta kalmasına yardımcı oldu. Örneğin, şirketlere vergilerini ödemeleri için toplu olarak 18 milyar eurodan fazla erteleme hakkı tanındı. 

Ayrıca şirketlere 2021 yılında maaş ve sabit gider ödemeleri için destek verildi. Kasım ve Aralık aylarında NOW programı aracılığıyla 22.500 şirkete, maaş ödemeleri için destek sağlandı.

Yaşanan iflasların çoğunun ticaret, inşaat ve finans hizmetlerinde gerçekleştiğini belirten CBS, özellikle pandemi döneminde kötü şekilde etkilenen yemek sektöründeki iflas sayılarının düşük olduğunu kaydetti. 

2020 yılında korona krizinin başlangıcında, bu sektördeki iflasların sayısında büyük bir artış yaşanmış olmasına rağmen, CBS verilerine göre yemek sektöründe 2021 yılında 100'den az şirketin iflas ettiği görüldü. 

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU